Placeholder

Ook in Nederland dode door Diane-35

Eind vorige week werd bekend dat er een Europees onderzoek komt naar de Diane-35 pil. Er wordt onderzocht of de werkzaamheid en de risico’s van de pil in balans zijn.

Uit de Franse schappen
In Frankrijk is de pil twee weken geleden uit de schappen gehaald, nadat er de afgelopen 25 jaar vier vrouwen zijn overleden door bloedklonters na het slikken van deze pil. Gisteren kwam naar buiten dat er begin dit jaar in Nederland ook een vrouw is overleden die Diane-35 gebruikte.

Trombose
De Nederlandse overleden vrouw was jongvolwassen en gezond. Bij het gebruik van de anticonceptiepil kan trombose optreden. Het gebeurt maar zelden, maar wanneer het gebeurt is het natuurlijk vreselijk.

Risico
De woordvoerder van Diane-35 geeft aan dat een vrouw die een combinatiepil of Diane-35slikt een grotere kans heeft op het krijgen van trombose in vergelijking tot een vrouw die geen pil slikt, dit kun je ook lezen in de bijsluiter. Tijdens de zwangerschap is het risico op trombose hoger en ook zonder pilgebruik komt trombose voor.

Advies
Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico’s en kwaliteit van geneesmiddelen. voorlopig adviseren zij gebruikers van Diane-35 niet te stoppen met de pil. Ben je ongerust dan kun je het best contact opnemen met je huisarts.