Placeholder

Er is ingestemd met het elektronisch patiëntendossier

Gisterenavond werd een speciale vergadering gehouden over het elektronisch patiëntendossier. Er werd ingestemd met de voorwaarden.

De Landelijke Huisartsen Vereniging stemde gisteren in met de doorvoering van het elektronisch patiëntendossier. 16 regio’s stemden voor en 5 stemden tegen, 2 regio’s stemden niet mee.

Kleine aanpassing
In 2011 werd de nieuwe versie van het epd afgewezen door de politiek, omdat de privacy van de patiënten geschonden zou worden. Sindsdien is er een kleine aanpassing: je wordt alleen opgenomen in het epd als je daar expliciet toestemming voor geeft. Eerder moest je juist expliciet laten weten dat je er niet in opgenomen wilde worden.

Vrijwillig
Ook huisartsen mogen besluiten niet mee te doen. In dat geval zijn de patiëntgegevens ook niet in te zien. Huisartsen die meedoen, krijgen een tegemoetkoming in de kosten.

Privacy
Om aan de privacybezwarten tegemoet te komen, kan voorlopig slechts een beperkte groep medici de elektronische patiëntgegevens inzien. Huisartsen en apotheken kunnen alleen dossiers uit de regio inzien. Een uitzondering zijn de ziekenhuizen, die krijgen toegang tot alle beschikbare dossiers.

Meer over de stemronde
De Landelijke Huisartsen Vereniging hield gisteren de stemming. Zij hebben 11.500 leden. De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen is het er niet mee eens. De vereniging met 650 leden wil naar de rechter stappen.

Ga jij je gegevens in het elektronisch patiëntendossier laten opnemen?