Placeholder

Anorexia op jonge leeftijd

Anorexia komt steeds vaker voor bij jonge kinderen. Wat doe je als je vermoedt dat jouw dochter anorexia heeft?

De cijfers
De laatste officële cijfers over annorexia komen uit 2006. 24 procent van de kinderen met anorexia was toen 14 jaar of jonger. Sindsdien zijn de cijfers alleen maar gestegen. Van de 150 kinderen die jaarlijks terecht komen in een centrum tegen eetstoornissen is zo’n 40 procent 13 jaar of jonger.

Anorexia bij kinderen
Kinderen stoppen veel abrupter met eten, misschien omdat ze nog niet echt doorhebben wat de consequenties van niet-eten eigenlijk zijn. De schade die anorexia toebrengt bij kinderen is nóg groter dan bij oudere mensen.

Heeft mijn dochter anorexia?
Mocht je vermoedens hebben dat je dochter (of zoon) anorexia heeft, is dat erg lastig. Word in ieder geval niet boos. Als je dochter inderdaad anorexia heeft, zit ze al erg met zichzelf in de knoop. Een boze moeder erbij heeft waarschijnlijk niet het effect dat je wilt bereiken.

Volg je instinct
Heb je het gevoel dat er iets mis is met het eetpatroon van je dochter, volg dan vooral je instinct. Deze signalen krijg je niet voor niets binnen. Hou haar eetpatroon een tijdje goed in de gaten. Probeer daarnaast te ontdekken wat je dochter drijft. Is ze onzeker over zichzelf? Hoe denkt ze over eten en over haar lichaam? Een eetstoornis draait vaak niet zo zeer om het eten op zich, het heeft meestal een achterliggende reden zoals controle.

Schakel hulp in
Zoek hulp en win deskundig advies in. Bezoek eventueel eerst zelf de huisarts, deze kan je advies geven over hoe je je dochter kunt benaderen en helpen.

Lange weg
Heeft je dochter inderdaad anorexia of een andere eetstoornis dan is er nog een lange weg te gaan. Een weg vol uitdagingen en obstakels, niet alleen voor je kind maar ook voor jou. Schakel professionele hulp in en laat merken dat je om haar geeft. Je hebt het beste met haar voor, al zal het op dat moment nog niet tot je kind doordringen.

Op de website van Gezondheidsnet geven drie experts bruikbare adviezen. Lees het artikel. 
Kijk ook eens op de website van Stichting Anorexia Boulimia Nervosa

Wat zou jij doen als je vermoedens had dat je kind anorexia heeft?