Placeholder

Wat zijn radon en thoron?

Het RIVM start een onderzoek naar de blootstelling aan de schadelijke stoffen radon en thoron in huis. Het klinkt goed, maar wat betekent het eigenlijk precies?

Radon en thoron: wat zijn het? 
Radon is een gas dat van nature overal voorkomt. Er zijn twee vormen van dit gas: radon en thoron. Het zijn radioactieve stoffen. Deze stoffen kunnen vervallen en vormen dan opnieuw radioactieve stoffen.

Radon en thoron in huis
In de buitenlucht zijn radon en thoron altijd aanwezig, in kleine mate. Radon en thoron komen voor in de bodem en ook in producten die van de bodem gemaakt worden, in bouwmaterialen bijvoorbeeld.  De straling van radon en thoron van huizen komt vooral uit bouwmaterialen, een klein deel kan via de kruipruimte of de buitenlucht in huis komen. In woningen kan de straling ophopen, waardoor er binnenhuis te veel straling aanwezig kan zijn. Het risico is klein; maar uiteindelijk kan dit longkanker veroorzaken.

Onderzoek
Er werd gedacht dat de mate van radon en thoron in huizen wel meeviel, maar in 2011 bleek dat het niet voor alle huizen geldt. Daarnaast is het lastig radon en thoron van elkaar te onderscheiden, thoron is eerder vaak aangezien voor radon. Tijdens het nieuwe onderzoek krijgen 3.000 woningen een speciaal metertje geplaatst om de straling te meten.

Lees meer over radon en thoron op de website van RTL Nieuws.