Placeholder

Wachten op een medisch specialist

Wanneer je terecht wilt bij een medisch specialist kan het voorkomen dat je een paar weken moet wachten. In Nederland zijn de wachttijden voor een specialist relatief lang.

Geduld is een schone zaak
In 2010 moest dertig procent van de patiënten langer dan vier weken wachten op specialistische zorg, zoals geneeskundige, heelkundige over verloskundige zorg. In andere Europese landen gebeurt het minder vaak dat iemand vier weken of langer geduld moet hebben. In Duitsland overkwam dat maar 17 procent van de patiënten.

Treeknorm
De belangrijkste verklaring is de Treeknorm. Deze norm is in 2000 ingesteld en schrijft voor hoe lang de wachttijd voor een bepaalde behandeling mag zijn. Zo moet je bij de huisarts binnen drie dagen terecht kunnen, bij de apotheek nog op dezelfde dag. De wachttijd voor een bezoek aan een specialist is zes weken.

Verbetering
Ten opzichte van een paar jaar geleden, hoeven patiënten nu minder lang te wachten. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) komt dat doordat Nederlanders niet zo heel snel naar een medisch specialist gaan. Daarnaast bepaalt de huisarts of je wordt doorverwezen naar een specialist.

Maar dan heb je ook wat
We moeten misschien iets langer wachten dan gemiddeld. Uit het brancheraport van de NVZ bleek ook dat de Nederlandse medisch-specialistische zorg goed presteert op gebruik, kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid.