Placeholder

De leeftijdsgrens van zonnestudio’s

Onder de 18 jaar mag je officieel niet onder de zonnebank en dat is niet voor niets. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse vrouwen vaker kanker krijgen dan vrouwen uit andere Europese landen. Onder de zonnebank gaan, is één van de factoren die daarbij meespeelt.

Toch blijken niet alle zonnestudio’s het even nauw te nemen met het weigeren van jongeren. Kassa Magazine deed undercover onderzoek en ontdekte dat een kwart van de zonnestudio’s jongeren onder de 18 jaar toelaten. De studio’s overtreden daarmee de regels.

Ernstige overtreding
Deze overtredingen zijn ernstig. Jongeren die onder de zonnebank gaan, hebben namelijk twee keer zoveel kans op huidkanker als volwassenen die zonnebanken.

Huidkanker
Het aantal gevallen van huidkanker in Nederland neemt explosief toe. Nederlandse vrouwen lopen zelfs vaker huiskanker op dan vrouwen uit andere Europese landen, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en andere kankercentra. Nederlandse vrouwen hebben een gevoeligere huid dan Zuid-Europese vrouwen. Maar jonge vrouwen zijn zich ook onvoldoende bewust van het gevaar van zonnebanken. Ze beseffen niet dat zonschade die je als kind oploopt na tientallen jaren melanomen kunnen veroorzaken.

Undercover
Zonnestudio’s spelen een belangrijke rol bij de preventie van huidkanker, maar nu blijkt dat ze niet altijd even strikt zijn met de regels. Kassa magazine belde met 32 zonnestudio’s, allemaal aangesloten bij de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen.

Er werd via de telefoon gevraagd of het mogelijk was een tienrittenkaart te kopen voor een 16-jarig nichtje. Eén op de acht studio’s ging de fout in. Er werden ook nog achttien willekeurige niet bij de vereniging aangesloten aanbieders gebeld, daarvan ging zelfs de helft de mist in.

Zonnebankje op je veertiende
Er werd ook aan twee vriendinnen van 14 jaar gevraagd een aantal zonnebanken te bezoeken in een middelgrote stad. Ze werden bij vier van de zes studio’s toegelaten.

Wetgeving
Er wordt zoveel mogelijk aan gedaan de leeftijdsgrens te bewaken. In Nederland is het nog niet expliciet verboden voor jongeren om onder de zonnebank te gaan. De regel is ontstaan door zelfregulering van de branche, dat maakt controles extra lastig uit te voeren.

Het lijkt niet genoeg door te dringen dat de zonnebank zeker voor jongeren niet zonder risico’s is. Moet het officieel verboden worden voor jongeren onder de 18 jaar om onder de zonnebank te gaan?

Zaterdag 24 november om 19.10 (Nederland 1) besteedt Kassa aandacht aan het onderzoek.