Placeholder

Meer zorgpremie betalen als je ongezond leeft?

Een pakje sigaretten per dag, vier keer per week een ‘makkelijke maaltijd’ eten, nooit sporten? Wanneer leef je eigenlijk ongezond en zou je dan meer zorgpremie moeten betalen?

Ja, ongezond gedrag mag bestraft worden met een hogere premie. Tenminste, dat vindt meer dan de helft van de zorgprofessionals en zorgmanagers.

Opvallende uitkomst
Traditiegetrouw hechten medewerkers in de zorg veel waarde aan solidariteit tussen zieke en gezonde mensen. In dat geval zou het niet uit moeten maken hoeveel risico je loopt om ziek te worden, het heeft dan geen invloed op de premie. De uitkomst van het onderzoek is daarom opvallend.

Hoe komt dat?
De kosten in de zorg lopen steeds verder op en ook de vergrijzing slaat keihard toe. Waarschijnlijk zijn dit twee belangrijke factoren die de mening van zorgprofessionals en -manager hebben laten veranderen.

En verder…
Veel dure behandeling voegen relatief weinig gezonde jaren toe aan het leven van de patiënt. Deze behandeling zou van meer dan de helft van de helft uit de basisverzekering gehaald mogen worden. Hetzelfde geldt voor IVF-behandelingen. Dat zou betekenen dat je hiervoor zelf een groot deel mee moet betalen.

De crisis slaat toe
We zullen niet onder bezuinigingen in de zorg uitkomen. Overal moet bezuinigd worden en dus ook in de zorg. Maar ja, hoe bepaal je nou wanneer iemand ongezond leeft? Is iemand met overgewicht per definitie ongezond, ben je ongezond als je nooit sport of te veel rookt? We zijn benieuwd hoe jij denkt over hogere premie voor ongezond mensen. Deel je mening.

Bron onderzoek: Zorgvisie en Arts en Auto