Placeholder

Melk verlaagt stress

Veel melk drinken zou stressgevoelens helpen verminderen en daarmee depressies, burn-outs en hartziekten kunnen voorkomen, zo blijkt uit recent onderzoek.

Dit gunstige effect zou het gevolg zijn van het eiwit ‘lactium’ dat in melk voorkomt. Deze proteïne zou de bloeddruk verlagen en de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol verminderen, zo meldt The Daily Mail eerder deze week.

Wetenschappers kwamen op het idee de werking van melk te onderzoeken door het rustgevende effect dat moedermelk op baby’s zou kunnen hebben. Dit bleek eveneens het gevolg van een ander eiwit (proteïne), maar dan één met de naam ’caseïne’.

Het probleem met lactium uit gewone melk is echter dat volwassenen er enorme hoeveelheden van moeten drinken om het rustgevende effect te kunnen ervaren. Een Frans bedrijf heeft zich over deze materie gebogen en komt nu met een synthetische en vele malen geconcentreerdere versie van het genoemde eitwit. Het product kreeg de naam Equilibrium met lactium en zou stressgevoelens binnen een uur aanpakken.

Een wetenschappelijke onderbouwingen voor de werking van Equilibrium met lactium laat op zich wachten. Tot nu toe is het middel getest op een beperkte groep van 190 vrijwilligers.

(