Placeholder

Bye bye, blaasontsteking

Een blaasontsteking kan worden voorkomen met capsules lactobacillen.

Blaasontsteking
Na de overgang krijgen veel vrouwen meerdere keren per jaar een blaasontsteking. Zij krijgen dan oestrogeencrèmes en tabletten voor vaginaal gebruik
voorgeschreven, maar deze werken niet altijd. Antibiotica doen hun werk wel goed, maar kunnen resistent worden tegen een infectie.

Onderzoek
Twee onderzoekers van het AMC, Suzanne Geerlings en Mariëlle Beerepoot, onderzochten met onderzoekers van het Maastricht UMC een alternatief. Gedurende twaalf maanden werden 252 gezonde vrouwen die de menopauze achter de rug hebben gevolgd. De ene helft kreeg lage hoeveelheden van een antibioticum en de andere helft kreeg twee keer per dag capsules met lactobacillen.

Het aantal blaasontstekingen bleek in beide groepen sterk te verminderen. Eerst hadden de vrouwen gemiddeld zeven keer per jaar een blaasontsteking en nu was dit aantal voor de groep die antibiotica kreeg verlaagd naar 2,9 en voor de andere groep naar 3,3. Bij de vrouwen die antibiotica gebruikten trad de eerste blaasontsteking gemiddeld na zes maanden op en na gebruik van de lactobacillen gemiddeld na drie maanden.

Alternatief
De lactobacillen werken dus minder goed dan een antibioticum, maar de resultaten liggen wel heel dicht bij elkaar én er treedt geen resistentie op. Een aantrekkelijk alternatief dus om dit vervelende probleem op te lossen!