Placeholder

Eén vaccinatie is waarschijnlijk voldoende

Nederlanders die in aanmerking komen voor een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep en deze ook willen, krijgen toch twee keer een griepprik.

Eerder deze week werd bekend dat Chinese fabrikanten hebben ontdekt dat ook één vaccinatie tegen de Mexicaanse griep voldoende zou zijn om een volwassene te beschermen. Deze resultaten zijn nu bevestigd door Amerikaanse en Australische wetenschappers, zo bleek in Australië 75 tot 96 procent van de volwassenen voldoende beschermd na één vaccinatie.

Volgens viroloog Ab Osterhaus wordt in Nederland een ander vaccin gebruikt en is het daarom in Nederland toch nodig om twee keer het vaccin te krijgen. Hij zegt wel dat er aanwijzingen zijn dat het vaccin dat in Nederland gebruikt wordt ook na één prik een goede bescherming biedt, maar dat een tweede prik zorgt voor een nog betere bescherming. Hij adviseert de overheid dan ook vast te houden aan twee vaccinaties.

Mensen die in de medische risicogroepen vallen en in aanmerkingen komen voor de drie griepprikken, ongeveer 4,5 miljoen, kunnen in oktober eerst een griepprik tegen de gewone griep krijgen. Daarna volgen de twee vaccinaties tegen de Mexicaanse griep, officieel de A(H1N1)-griep.

(