Placeholder

Sporters verwaarlozen warming-up

Komend weekend is het grootste sportweekend van Nederland met de marathon van Rotterdam en de Amstel Gold Race.

Marathon
Bijna 35.000 wielrenners en hardlopers staan dit weekend in de startblokken. Met de Marathon van Rotterdam en de Amstel Gold race is dit weekend het grootste sportweekend van Nederland. Maar opvallend genoeg zetten Nederlanders hun sportprestaties neer met een beperkte of zelfs geen warming-up (51%), en zonder cooling down (81%).

Zesjescultuur
Voor slechts de helft van de Nederlanders is de warming-up een vast onderdeel van de sportroutine; 20% doet het zelfs nooit. Vandaar misschien dat sporters hun warming-up beoordelen met een schamele 6. En doen we een warming-up, dan bestaat deze uit rustig beginnen met sporten (49%), opwarmoefeningen (30%) of inlopen (29%).

Koud aan de slag
Door je hartslag omhoog te brengen en je spieren op te warmen, bereid je je lichaam voor op de inspanning die komen gaat. Na het sporten heeft 40% regelmatig last van spierpijn, 5% heeft zelfs altijd pijnlijke spieren. Niet alleen de warming up, maar ook de nazorg van de spieren verdient daarom de nodige aandacht. Het verzorgen van de spieren met een massage of door ze in te smeren doet slechts een klein deel van de ondervraagden. Daarom staan dit weekend in het finishdorp van beide events dertig (gesponsorde) masseurs klaar om de vermoeide spieren van goede nazorg te voorzien.