Placeholder

Stress houdt Nederlander uit slaap

Slapeloze nachten duren eindeloos en naarmate dag dichterbij komt, slaat de paniek toe; “ik moet slapen, want ik heb morgen een drukke dag voor de boeg”.

Acht op de tien Nederlanders (80%) ligt ‘s nachts wel eens wakker, voornamelijk door stress (41%) of geldzorgen (32%).  Vier op de tien Nederlanders hebben altijd of regelmatig slaapproblemen. Bijna een kwart van de Nederlanders voelt zich doorgaans vermoeid, en nog eens 11% voelt zich zelfs erg vermoeid. Daar staat tegenover dat bijna de helft (45%) van alle Nederlanders zich meestal (erg) uitgeslapen voelt. Vrouwen voelen zich vaker dan mannen (erg) vermoeid (43%). Jongeren voelen zich vaker dan gemiddeld (erg) vermoeid (52%), terwijl vijftigplussers zich juist minder vaak (erg) vermoeid voelen (25%).
 
Man valt na seks in slaap, vrouw ligt wakker van snurkende partner
Hoewel de man vaak in slaapt valt na seks, liggen vrouwen dan vaak wakker door hun snurkende partner (18%). Als beste remedies tegen slapeloosheid zien Nederlanders het openzetten van een raam, het zorgen voor een vast ritme of het lezen van een boek. Vrouwen zien ook heil in een warm bad, terwijl mannen effect verwachten van het nemen van een slaapmutsje, veel sporten of sex. Mensen met structurele slaapproblemen hebben vaker dan gemiddeld het idee dat slaappillen goed helpen.
 
Kort lontje/gevaar op de weg
Bijna alle Nederlanders (97%) denken dat slapeloosheid gevolgen heeft, variërend van een kort lontje, een slechter concentratievermogen en gezondheidsklachten. Mensen met structurele slaapproblemen denken daarbij ook vaker dat sombere gevoelens kunnen opspelen. Slaapproblemen moet je serieus nemen, vindt het overgrote merendeel van de bevolking (81%) en 55% vindt ook dat mensen met slaapproblemen een gevaar op de weg vormen.
 
eHealth
Als een kopje warme melk of schaapjes tellen niet meer helpt en je chronisch slaapproblemen hebt, kun je ook de Slaap Lekker app van VGZ eens proberen. Je kunt hem gratis downloaden via www.VGZ.nl.
 
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Blauw Research in het laatste kwartaal van 2011 onder 621 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De dataset van het onderzoek is na afloop herwogen naar de populatiegegevens van de Nederlandse bevolking op geslacht, leeftijd en opleiding (laag, midden, hoog). De onderzoeksuitkomsten mogen dus als representatief beschouwd worden voor de Nederlandse bevolking naar geslacht, leeftijd en opleiding (laag, midden, hoog).