Placeholder

Hij is er weer: de Oosterscheldekreeft

En hoe verser hij gegeten wordt, hoe lekkerder hij is.

Rolls Royce onder de kreeften
Traditioneel wordt hij op de laatste donderdag van maart aan land gebracht: de eerste Oosterscheldekreeft. Het seizoen is maar kort: de circa twintig kreeftenvissers brengen van 1 april tot en met 15 juli deze bijzondere kreeft aan land. Oosterscheldekreeft – die kenners wel de Rolls Royce onder de kreeften noemen – wordt bij voorkeur in Zeeland gegeten. Na de vangst kan de kreeft vrijwel direct geserveerd worden.

Karla Peijs
Deze kreeft, die door zijn afwijkende DNA-structuur zeer zacht van smaak is en alleen in zeer schoon water gedijt, wordt vandaag overhandigd aan Karla Peijs, Commissaris van de Koningin van de Provincie Zeeland, en Joop Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu.

Twee keer zo duur
Cornelis Heystek, hoofdredacteur van Gourmand Gazette, waarschuwt de consument. "Pas op dat je wel een Oosterscheldekreeft voorgeschoteld krijgt, en niet een veel goedkopere Canadese kreeft". Gelukkig is het verschil makkelijk te zien: De Canadese kreeft heeft een groen tot roodbruin pantser, en de Oosterscheldekreeft is donkerblauw tot zwart met witte plekken. De Oosterscheldekreeft is twee keer zo duur als de Canadese en de Noordzeekreeft.

Meer info op: www.oosterscheldekreeft.nl