Placeholder

Afvallen? Eet voedsel dat sterk ruikt!

Je kunt natuurlijk een maagballon nemen, maar afvallen kan nu veel subtieler.

Kleine hapjes
Dat we niet alleen met onze mond maar ook met onze ogen eten. mag zo onderhand bekend zijn. Maar dat ook je neus een belangrijke rol speelt, is inmiddels wetenschappelijk bewezen.
Uit onderzoek van de universiteit van Wageningen blijkt dat hoe sterker de geur van ons eten is, des te kleinere hapjes we nemen. Omdat we met kleinere hapjes ook eerder verzadigd zijn, kan dat helpen als je af wil vallen.
 
Niet lekker
De geurbeleving van voedsel hangt samen met de ingrediënten, de structuur maar ook met de grootte van de hapjes. Met kleine hapjes komt er ook minder aroma gelijktijdig vrij uit het voedsel. Dat verklaart waarom we kleinere hapjes nemen bij onbekend voedsel of bij voedingsmiddelen die we niet lekker vinden.

Extra geur
De deelnemers aan het onderzoek kregen vla voorgezet. Tegelijkertijd werden geuren van de vla rechtstreeks in de neus ingebracht. De proefpersonen waren zelf in staat, met een druk op een knop, te bepalen hoeveel vla ze te eten kregen. De onderzoekers veronderstellen dat door het toevoegen van extra geur de inname van voedsel met vijf tot tien procent kan worden verminderd. Dat kan helpen bij het beheersen van het eigen gewicht, denken zij.