Placeholder

Grotere kans op overlijden door rood vlees

Oef, het eten van veel rood vlees verhoogt de kans op overlijden.

Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard Medical School. De onderzoekers analyseerden de gegevens van 37.698 mannen tussen 1986 en 2008 en 83.644 vrouwen tussen 1980 en 2008. Uit deze data bleek dat rood vlees het risico vergroot op het overlijden aan kanker en hartproblemen.

Risico’s
Volgens de onderzoekers verhoogt het dagelijks eten van een extra portie onverwerkt rood vlees het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten met 18 procent en aan kanker met 10 procent. De cijfers voor verwerkt rood vlees lagen zelfs nog hoger.

De reden? De studie van de Harvard Medical School suggereert dat het verzadigd vet dat in rood vlees zit, de toename van het risico op hartproblemen kan verklaren. In vleeswaren zit bovendien veel natrium en dit verhoogt weer de bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten nog groter wordt.

Lees ook: felle voorjaarszon gevaarlijk voor ogen >

Vervangen
Vrees niet, rood vlees kan nog wel gegeten worden, maar dan niet dagelijks en alleen als onderdeel van een evenwichtige voeding. Het beste is om rood vlees zoveel mogelijk te vervangen door vis, kip of noten, aldus de onderzoekers.

(