Placeholder

Vitamine D tegen menstruatiepijn

Last van pijnlijke menstruaties? Een flinke dosis vitamine D kan helpen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Messina in Italië.

Volgens de onderzoekers kan vitamine D het comfort vergroten en het gebruik van pijnstillers voorkomen. Het onderzoeksteam vergeleek het gebruik van vitamine D-supplementen met placebopillen bij veertig vrouwen tussen de 18 en 40 jaar. Bij alle vrouwen was sprake van dysmenorroe (een pijnlijke menstruatie). Naast de pijn hadden de vrouwen vaak ook last van slaapproblemen, misselijkheid, overgeven en diarree.

Het experiment ging als volgt: de vrouwen namen eenmalig een pil, vijf dagen voor het begin van hun cyclus. Wat bleek? De Italiaanse onderzoekers zagen verminderingen in pijn in de vitamine D-groep tijdens de twee maanden van de studie. Bovendien grepen de vrouwen die vitamine D slikten ook opvallend minder naar pijnstillers.

Lees ook: medicijnen vaak niet vegetarisch >

Kanttekeningen
Wel een kleine kanttekening: de dosis vitamine D die de vrouwen namen was erg hoog. Het is dan ook niet de bedoeling dat vrouwen nu massaal vitamine D gaan slikken om de pijn van menstruaties tegen te gaan. Het is namelijk nog niet bekend wat voor dosis er geslikt moet worden en hoe vaak. Ook zijn de lange termijneffecten nog niet grondig onderzocht.

(