Placeholder

Sociale klasse vrienden bepaalt gezondheid

De sociale klasse van familie en vrienden heeft invloed op je gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Gent.

Sociaal-economische ongelijkheden in het netwerk lijken zich te vertalen naar gezondheidsverschillen. Zo voelen mensen met veel vrienden en familie in de middenklasse zich gezonder dan diegene met vrienden in de arbeidersklasse.

Me, myself and I
Uit eerder onderzoek bleek dat je eigen positie belangrijk is voor de gezondheid. Een studie onder 815 volwassen Belgen toont nu aan dat de sociale klasse van vrienden en familie ook van belang is voor de gerapporteerde gezondheid. Dit is zelfs onafhankelijk van de eigen sociale klasse en opleidingsniveau. De sociale klasse van kennissen blijkt van minder belang.

Hoe werkt het?
De studie toont aan dat je meer op middenklassers kunt reken voor materiële en emotionele steun. Deze sociale steun is deels verantwoordelijk voor gezondheidsvoordelen. Daarnaast vermoeden de onderzoeker dat middenklassers meer hulp kunnen bieden bij het ontwikkelen van een gezond voedings- en bewegingspatroon en bij de zoektocht naar goede zorg.

Lees ook: chocola bij het ontbijt goed voor de lijn >

Het zijn de mensen die het dichtstbij staan, die het meeste invloed hebben op de gezondheid. Ook in Engeland gaat het resultaat op, de onderzoekers stelden bij meer dan 20.000 volwassenen hetzelfde resultaat vast. De invloed van vrienden en familie was daar zelfs nog groter dan in België.

(