Placeholder

Veel misverstanden over eierstokkanker

Wist je dat elke dag drie à vier Nederlandse vrouwen de diagnose eierstokkanker krijgen? Reden om een gloednieuwe website in het leven te roepen.

Op de website DiagnoseEierstokkanker.nl staat een compleet en actueel overzicht van de diagnose en behandeling van eierstokkanker. Er bestaan namelijk veel misverstanden over eierstokkanker onder Nederlandse vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van GfK Healthcare in opdracht van Roche onder 500 vrouwen.

Eierstokkanker
Zo denkt zo’n twee derde dat baarmoederhalskanker vaker voorkomt dan eierstokkanker. Slechts één op de tien vrouwen weet dat het juist andersom is. Elk jaar krijgen namelijk 1.100 (meestal oudere) vrouwen eierstokkanker. De symptomen zijn vaak lastig te herkennen. Vage klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en verstopping kunnen tekenen van eierstokkanker zijn. Het gebruik van de anticonceptiepil lijkt het risico op eierstokkanker te verkleinen, dit in tegenstelling tot wat één op de vijf vrouwen denkt.

Diagnose
Omdat er geen methode is om de ziekte vroegtijdig op te sporen (zoals het uitstrijkje voor baarmoederhalskanker) komen artsen en patiënten vaak in een laat stadium achter de ziekte. Genezing is dan vaak niet meer mogelijk. Op DiagnoseEierstokkanker.nl kun je je goed inlezen en eventueel snel aan de bel trekken wanneer je denkt dat er iets mis is.

Lees ook: vitamine B tegen stress >