Placeholder

Calorieën tellen

Vergeet koolhydraatarme diëten. Onderzoek heeft uitgewezen dat ouderwets calorieën tellen nog altijd het beste werkt als je wil afvallen.

Voor Soutbeach, Atkins en onze eigen Sonja Bakker was het advies simpel: wie af wil vallen moet minder eten. Wetenschappers van het Pennington Biomedical Research Center ontdekten dat wanneer je minder calorieën consumeert, je ook lichaamsvet verliest, ongeacht de hoeveelheid eitwit en koolhydraten.

Eiwit en koolhydraten
Een groep testpersonen volgde diëten met verschillende hoeveelheiden eitwit en dezelfde hoeveelheid koolhydraten. Hoewel de testpersonen met de minste eiwitinname het meeste gewicht verloren, bleek dat ze geen vet hadden verbrand, maar spierweefsel. Dat brengt niet alleen gezondheidsrisico’s met zich mee, het zorgt ook voor een tragere stofwisseling – waardoor je in de toekomst dus zelfs weer zwaarder kunt worden.

Hoe houd jij je goede voornemens vol? >

De American Dietetic Association bevestigt het advies om calorieën te minderen. ‘De hoeveelheid eiwitten die je moet eten wordt bemoeilijkt door moderne diëten,’ zegt woordvoerder Lona Shandon. ‘Consumenten moeten onthouden dat de totale calorie-inname belangrijk is als het gaat om gewichtstoename of verlies.’ Dus, je hoeft de kaas en biefstuk nog niet meteen te bannen. Het is belangrijker om eens goed te kijken naar de hoeveelheid die je eet.

Lees ook: detoxen in januari is zinloos >


(