Placeholder

Preventief aspirine slikken niet nodig

Dagelijks een aspirientje slikken om hart- en vaatziekten te voorkomen, heeft voor gezonde vrouwen weinig zin. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Onderzoekers van het UMC Utrecht analyseerden samen met onderzoekers van de Harvard Medical School de gegevens uit de Women’s Health Study waarin bijna 40.000 vrouwen van 45 jaar en ouder tien jaar lang aspirine of een nepmedicijn gebruikten. In de Verenigde Staten geven artsen namelijk veel vaker aspirine ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Nederland is een stuk terughoudender met het voorschrijven van aspirine bij gezonde mensen.

Slik jij dagelijks aspirine? Dan loop je meer kans op een oogaandoening >

Het positieve effect van aspirine blijkt voor de meeste vrouwen erg gering te zijn. Bij negen van de tien vrouwen neemt het risico op hart- en vaatziekten slechts af met één procent of minder. Alleen bij sommige vrouwen boven de 65 jaar kan het een gunstiger effect hebben.

Polypil
Deze resultaten kunnen ook van belang zijn voor de zogenaamde ‘polypil’ tegen hart- en vaatziekten. Het idee achter deze polypil is om mensen preventief een dagelijkse pil te geven met daarin cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers en aspirine. Maar een polypil voor gezonde mensen zou geen aspirine hoeven bevatten, vinden de onderzoekers.

De resultaten van het onderzoek zijn deze maand verschenen in het European Heart Journal.

Lees ook: run op medicijnen verwacht >


(