Placeholder

Nieuw dodelijk griepvirus?

Nederlandse onderzoekers hebben in een laboratorium zo’n dodelijk griepvirus weten te creëren dat nu wordt uitgezocht of de onderzoeksgegevens wel gepubliceerd mogen worden.

Een dodelijke griepepidemie, daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Amerikaanse deskundigen vrezen dan ook dat informatie over een nieuw dodelijk griepvirus – dat werd ontwikkeld door Nederlandse onderzoekers – in verkeerde handen terechtkomt. Terroristen kunnen het virus immers als wapen inzetten.

Vogelgriep
Het laboratoriumonderzoek werd daarentegen wél uitgevoerd op verzoek van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit NIH. Ron Fouchier, hoogleraar virologie aan het Rotterdamse Erasmus MC, slaagde er vervolgens in om een zeer besmettelijke variant te maken van het vogelgriepvirus H5N1.

Door veranderingen in de zorgverzekeringen, wordt er een stormloop op medicijnen verwacht >

Hoewel het vogelgriepvirus alleen voorkomt bij dieren, springt het virus heel soms over van dier op mens. Wanneer dit gebeurt, is dit voor mensen vaak fataal. Wereldwijd zijn op dit moment ruim vijfhonderd mensen aan de vogelgriep overleden, onder wie een Nederlandse dierenarts.

Zeer besmettelijk
De Nederlandse Ron Fouchier kreeg de opdracht om uit te zoeken of het H5N1-virus een epidemie kan veroorzaken. En welja, een paar mutaties in het virus-dna veranderen H5N1 in een zeer besmettelijke variant. Een Japanse onderzoeker die dezelfde opdracht kreeg, heeft dezelfde resultaten gevonden.

Meer over griep >

(