Placeholder

Ziek op werk: niet productief

Sleep je jezelf ondanks een fikse verkoudheid toch uit bed? Niet doen, dit schijnt de productiviteit op het werk namelijk niet ten goede te komen.

Ondanks dat opkomende griepje of die knallende hoofdpijn ga je toch vol goede moed naar het werk. Gemotiveerd? Jazeker. Slim? Niet echt. Uit een onderzoek van de Concordia University blijkt namelijk dat wanneer mensen ziek naar hun werk gaan, dit de productiviteit niet ten goede komt.

Geestelijk niet aanwezig
Snotterende werknemers zijn vaak lichamelijk aanwezig, maar geestelijk niet. Onderzoeker Gary Johns bestudeerde 444 personen. Zij rapporteerden dat ze het afgelopen half jaar gemiddeld drie dagen geestelijk afwezig en 1,8 dagen lichamelijk afwezig zijn geweest. De meeste afwezigheid werd veroorzaakt door ziekte. Het resultaat? De deelnemers die niet bang zijn om zich af en toe ziek te melden rapporteerden beduidend meer lichamelijk afwezige dagen en minder geestelijk afwezige dagen dan degenen die ziek naar het werk gingen.

Lees ook: groene thee goed voor cholesterol >

Onzeker over baan
Wat ook bleek? Vooral mensen met een verzorgend of onderwijzend beroep blijven niet vaak thuis en voelen zich sociaal verplicht om naar ‘t werk te gaan. Andere werknemers voelen juist weer de druk vanuit de organisatie om op kantoor te verschijnen. Dit zijn meestal mensen die onzeker zijn over hun baan. Werknemers die wel zeker zijn van hun baan blijken niet bang om een dag afwezig te zijn vanwege ziekte.

Check ook eens Santé’s griepdossier >

(