Placeholder

Koortslip deels erfelijk bepaald

Bijna iedereen heeft er wel eens last van, maar sommige mensen hebben om de haverklap zo’n vervelende een koortslip. Onderzoekers van de University of Utah denken dat terugkerende, ernstige koortslippen een erfelijke oorzaak hebben.

De boosdoener is het herpes simplexvirus type één, wat vooral toeslaat bij schraal weer, vrieskou, verminderde weerstand of juist felle zon. Door het virus ontstaan er vrij plotseling blaasjes op of rondom de lip, die na zo’n zeven tot tien dagen weer genezen. Ruim 90 procent van de bevolking draagt het virus bij zich, maar slechts één op de drie heeft regelmatig last van een uitbraak.

Genetisch onderzoek
De Amerikaanse onderzoekers hebben nu een gen ontdekt dat verband houdt met hoe vaak je last krijgt van een koortslip. Dit gen, genaamd C21orf91, bepaalt voor 21 procent hoe gevoelig je voor het virus bent. Het risico op een koortslip wordt ook nog eens vergroot door omgevingsfactoren als stress. Ai!

Lees ook: beautytips tegen blaasjes op de huid >

Hoe te genezen?
Helaas, er zijn nog géén middelen op de markt die een koortslip kunnen voorkomen. Wel zijn er allerlei crèmes – zelfs pleisters – die kunnen helpen om het leed te verzachten. Als je last hebt van een koortslip kun je daarvoor terecht bij apotheek of drogisterij, pas als de blaasjes na twee weken nog niet weg zijn is het raadzaam even langs de huisarts te gaan.

(