Placeholder

Geen vertrouwen in crashdieet

Vrouwen die willen lijnen hebben geen vertrouwen in een crashdieet van minder dan 1200 calorieën en zijn zich bewust van het jojo-effect wat dat kan veroorzaken.

Voedingsdeskundige Anne de Graaf heeft een enquête gehouden onder de deelnemers van afslankcommunity Valtaf.nl. Uit de resultaten van dat onderzoek is ook gebleken dat vrouwen bij een volgende afslankpoging massaal voor gezonder eten kiezen in combinatie met meer lichaamsbeweging.

Stoppen
De eerste week van een dieetpoging verloopt vaak hoopvol, 80 procent heeft er vertrouwen in het vol te houden. Toch duren de meeste pogingen niet langer dan één tot drie maanden. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan na één keer voor iets lekkers te zijn gezwicht de draad niet meer op te kunnen pakken. Een vijfde geeft simpelweg aan te stoppen omdat het streefgewicht bereikt is.

Lees ook: aardbeien verminderen maagschade >

Trucs
Bijna alle ondervraagden waren vrouwen, 69 procent van hen kampt met overgewicht. Ze hebben al vaker pogingen gedaan om af te vallen en raken meestal één tot tien kilo kwijt – dertig procent is zelfs meer dan twintig kilo verloren. Om het dieet vol te houden gaan sommige vrouwen eerder naar bed om niet in de verleiding te komen, maar uiteindelijk gaat toch een kwart ’s nachts uit bed om iets te eten.

Leuk feitje: een derde gaf toe wel eens aan iets lekkers te likken of ruiken om even te genieten zonder de calorieën binnen te krijgen. Slim!

Grote boosdoener: zout >