Fietsen ook in de stad gezond

Is het slecht voor je gezondheid als je veel door een drukke stad fietst? Helemaal niet, zegt de Universiteit van Utrecht.

Uit onderzoek van de Britse hoogleraar Jonathan Grigg blijkt dat fietsers aanmerkelijk meer roetdeeltjes in hun lijf hebben. Vooral mensen die in de stad wonen hebben hier last van. Niet meer op de fiets naar het werk gaan dan? Nee hoor, de voordelen van fietsen wegen immers nog ruimschoots op tegen de nadelen.

Voordelen
De Universiteit Utrecht rekende uit dat de gezondheidsvoordelen van fietsen in de stad veel groter zijn dan wanneer je met de auto gaat. De nadelen die fietsers tegenkomen, zoals verkeersongelukken of het inademen van fijnstof, wegen niet op tegen de voordelen. Zo zijn mensen die naar hun werk fietsen minder vaak ziek dan hun autorijdende collega’s. Fietsen verbrandt immers vet, verbetert de conditie en zorgt voor minder stress.

Levensverwachting
Mensen die voor korte afstanden de auto laten staan en de fiets nemen, kunnen hun levensverwachting zelfs met drie tot veertien maanden zien stijgen. Daartegenover staat een potentieel verlies van één tot veertig dagen door inademing van schadelijke stoffen en vijf tot negen dagen door een verhoogd risico op een dodelijk verkeersongeluk.

Toch is het ’t beste om zoveel mogelijk blootstelling aan fijnstof te vermijden. De Britse hoogleraar Jonathan Grigg raadt dan ook aan om vooral door rustige gebieden te fietsen.

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop