Placeholder

Grieppoli ‘overbodig’ en in strijd met beleid

De nieuwe polikliniek voor de Mexicaanse griep van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, is in strijd met het beleid van de overheid. Minster Ab Klink van Volksgezondheid vindt de grieppoli “overbodig”, en de huisartsen zijn er ook niet blij mee.

Gisteren heeft het ziekenhuis de deuren van de speciale polikliniek geopend voor mensen die vermoeden dat ze zijn besmet met de Mexicaanse griep. Artsen onderzoeken de patiënten met behulp van een vragenlijst en een test van het keelslijmvlies. Binnen een uur kunnen zij zeggen of er een grote kans is dat iemand het H1N1-virus te pakken heeft. Definitief uitsluitsel volgt daarna binnen een dag. Huisartsen kunnen patiënten naar de polikliniek verwijzen, maar patiënten kunnen er ook op eigen houtje naartoe gaan.
 
Volgens de nieuwste richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mogen alleen nog risicogroepen worden getest (ernstig zieken, 65-plussers, zwangere vrouwen, kinderen jonger dan vijf jaar, diabetespatiënten en mensen met een zwak afweersysteem). Dit omdat het verloop van de griep meestal mild is. Maar het Slotervaartziekenhuis test iedereen die denkt het griepvirus misschien onder de leden te hebben. Het ziekenhuis vindt het beleid te afwachtend en wil onrust bij de burgers wegnemen.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid zegt vandaag dat hij de grieppoli “overbodig” vindt. “Ik zou iedereen aanraden: ga naar de huisarts”, aldus Klink. De Landelijke Huisartsen Vereniging staat ook al niet te springen: “Als mensen denken dat ze ziek zijn, moeten ze niet in de wachtkamer gaan zitten, maar thuis blijven en de huisarts bellen”, zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant. “Dat is om te voorkomen dat mensen elkaar besmetten.”