Placeholder

Pil beïnvloed vrouwengeheugen

De anticonceptiepil: er is veel over gezegd en geschreven. Nieuw feitje is dat de pil invloed heeft op het vrouwengeheugen.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië verzamelden 34 vrouwen die aan de pil waren en 35 vrouwen die zonder pil door het leven gaan. Beide groepen kregen een serie te zien die een emotioneel verhaal vertelden. Daarna keken ze nog een serie – nu een die minder emotioneel was.

Details versus plot
Wat bleek? Toen ze een week later werden geïnterviewd over de series, bleken de vrouwengroepen verschillende herinneringen te hebben. De pilslikkers wisten het plot beter op te lepelen, terwijl de vrouwen die geen pil slikten meer details wisten te noemen.

Het onderzoek toont volgens de wetenschappers aan dat gebruik van de anticonceptiepil invloed heeft op het soort herinneringen van vrouwen. Het onderzoeksresultaat is vooral nuttig voor andere onderzoeken naar het geheugenvermogen. De wetenschappers waarschuwen dat daarbij vanaf nu altijd rekening moet worden gehouden met het pilgebruik van vrouwelijke deelneemsters.

Nederlands roken steeds minder >