Placeholder

Chemokuur belemmert door roken

Roken tijdens een chemokuur? Niet zo verstandig. Kankerpatiënten die blijven roken tijdens de kuur lopen namelijk een verhoogd risico op het falen van de chemotherapie.

Onderzoeker Jessica van der Bol van het Erasmus Medisch Centrum onderzocht 190 patiënten, zowel rokers als niet-rokers. Al deze mensen volgden een chemotherapie met het bestanddeel irinotecan (een middel dat gebruikt wordt om kanker te behandelen).

Meer witte bloedcellen
Toen Van der Bol de niet-rokers en rokers met elkaar vergeleek, bleek dat er bij de rokers een veel lagere blootstelling aan de werkzame stof SN-38 in hun bloed werd gemeten. Het verschil met de niet-rokers bedroeg maar liefst 40 procent.

Daarnaast bleek ook dat rokers een minder groot tekort aan witte bloedcellen hadden. Dit wijst erop dat de chemokuur bij de rokers waarschijnlijk minder goed aanslaat. Want een aanzienlijk deel van de witte bloedlichamen wordt door de sterke werking van de chemo afgebroken.

Meeroken onschuldig? Zeker niet. Meeroken op jonge leeftijd zorgt voor gehoorverlies in de tienerjaren >

De onderzoekster concludeert dan ook dat dat patiënten die roken tijdens hun behandeling mogelijk een verhoogd risico lopen op het falen van de chemotherapie. Dit komt vooral doordat irinotecan (ook wel genaamd Campto) te snel wordt afgebroken in hun lichaam. Van der Bol heeft in haar proefschrift een nieuwe doseringformule voor irinotecan ontwikkeld om de slagingskans van de behandeling voor iedere patiënt zo groot mogelijk te maken.

(