Placeholder

Gezond gebit goed voor hart

Een slechte mondverzorging kan de kans vergroten op hart- en vaatziekten.

De Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT) drukt ons op het hart voor een zo schoon en gezond mogelijk gebit te zorgen. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplak spelen namelijk een rol bij verkalking van de slagaderen van hartpatiënten.

Meer kans op hartaanval
Uit onderzoek blijkt dat in verkalkte slagaderen van hartpatiënten dezelfde bacteriën voorkomen die ook medeverantwoordelijk zijn voor tandplak. Bovendien blijkt dat mensen die maar eenmaal per dag hun tanden poetsen, dertig tot veertig procent meer kans hebben op een hartaanval.

Toch schokkend. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de kans op een hart- en/of vaataandoeningen met twintig procent toeneemt als je tandvlees ontstoken is. Ben je jonger dan 65 jaar en heb je chronische parodontitis, dan is die kans zelfs 44 procent.

Witte vullingen: zinvol of zonde? >

Veel poetsen en flossen
Sla druk aan het poetsen en flossen dus. Het advies van tandartsen? Twee maal per dag goed poetsen en het tandvlees regelmatig door een tandarts en/of mondhygiënist laten beoordelen. Ook cardiologen zien een goede mondverzorging als bijdrage aan het voorkomen van hartproblemen. Zo kunnen bacteriën die vaak in de mond worden gevonden, zoals Chlamydia Pneumoniae, ook vaak aangetroffen in vaatvernauwingen van bijvoorbeeld de halsslagaderen.

Meer informatie: www.allesoverhetgebit.nl.