Placeholder

Meeroken leidt tot gehoorverlies

Meeroken onschuldig? Zeker niet. Het blijkt dat meeroken op jonge leeftijd zorgt voor gehoorverlies in de tienerjaren.

Wanneer kinderen worden blootgesteld aan sigarettenrook hebben ze een grotere kans op gehoorverlies tijdens hun tienerjaren. Dit blijkt onderzoek van het NYU Langone Medical Center in New York City.

Gehoorschade
De Amerikaanse wetenschappers bestudeerden ruim vijftienhonderd tieners tussen 12 en 19 jaar. Tijdens het onderzoek werd steeds gekeken naar de passieve blootstelling aan rook, gehoorschade, gezondheid en de medische geschiedenis van de familie.

Wat bleek? Meeroken bleek voor gehoorschade te zorgen. De onderzoekers kwamen erachter dat de mate van gehoorverlies sterk samenhangt met de levels van cotinine (een bijproduct van nicotine) in het bloed. De rook brengt mogelijk ook schade toe aan de bloedsomloop in de oren. Daarbij waren ruim 80 procent van de tieners zich niet bewust van hun gehoorschade.

Meer artikelen over roken en de risico’s van roken >

Problemen
Volgens de wetenschappers kan gehoorverlies op vroege leeftijd leiden tot problemen op het gebied van ontwikkeling en functioneren. Toch worden tieners niet gescreend op gehoorverlies, tenzij er sprake is van een risicofactor. Het is nog onbekend op welke leeftijd de schade daadwerkelijk ontstaat.

(