Vrouwhardlopen 2100x1440

Motiveer jezelf in een paar seconden (en maak die gezonde keuze)

Samen met Mieke Kosters helpen we je deze maand om je voornemen om fitter te worden waar te maken. Niet per se door gezonder te eten, maar door je gedrag te veranderen en gewoontes te creëren die je wél kunt volhouden.

Hardlopers in weer en wind zijn strebers
Gisteren was ik aan het hardlopen op de dijk bij mijn huis. Het weer was niet fantastisch, maar ik liep daar en dacht: ik ben toch maar mooi gegaan vandaag. Het voelde goed daarbuiten in de wind. Ik dacht verder: hoe kan het dat ik nu meestal wél ga hardlopen, ook al heb ik vooraf helemaal geen zin.

Als ik vroeger geen zin had om te sporten en het waaide hard of het regende een beetje of de kinderen waren thuis of ik was te druk… Dan ging ik niet. Ik ging meestal niet. Ik hield niet van sporten in de kou (en eigenlijk ook niet van sporten in de warmte of in een sportschool). Ik vond hardlopers in weer en wind strebers. Ik zei dingen als: ‘wat vindt iedereen toch zo leuk aan hardlopen?’ Ik was het type bankhanger. Ik hield meer van warme chocomelk en pepernoten dan van bewegen. Voelde ik me daar goed bij? Wel warm, maar niet helemaal lekker. Er bleef iets knagen. Ik hield zo’n stemmetje in m’n achterhoofd dat fluisterde: ‘je zou toch wat minder eten en meer bewegen, je wilt toch afvallen?’ Ik was heel goed in het negeren ervan. Het lukte me keer op keer niet mezelf te motiveren.
 
Waarom kom ik nu wel in beweging?
De is waarom het me nu wel lukt? Hoe kan het dat ik nu wel een zak drop wegleg en inderdaad naar buiten ga rennen? Het is niet dat ik altijd zin heb in hardlopen. En het is ook niet zo dat ik nooit meer zin heb om een zak drop weg te werken. Het verschil is dat ik mezelf nu beter kan motiveren en dat al dertien jaar lang. Daarom vandaag mijn top drie tips om jezelf te motiveren:

1. Maak goed voor jezelf zorgen prioriteit
Het begint bij jezelf prioriteit maken: je gewicht, eetgedrag, gezondheid, fitheid is superbelangrijk! Ik heb jaren geleden besloten dat ik slanker wilde worden. Punt. En ook nu, wil ik nog altijd gezond en energiek ouder worden, sportief zijn en me aantrekkelijker voelen met een maatje 38. Bovendien vind ik het echt belangrijk om regie te hebben in m’n leven, te beginnen met regie op m’n eetgedrag. Ik trap hierdoor niet meer in de smoesjes waarmee mijn brein me vroeger graag overhaalde om toch door te eten of binnen te blijven: ‘je gewicht is niet zo belangrijk, morgen kun je ook trainen en wat maakt het uit; er zijn ergere dingen in de wereld dan die kilo’s.’

2. Maak regels voor jezelf (zonder uitzonderingen)
Ik maak vaste regels voor mezelf. Dat is voor mij doorslaggevend om het slanke gedrag te blijven kiezen. Ik heb vaste dagen en tijden om te sporten (géén escape) en duidelijke eetregels. De géén uitzonderingen afspraak is vooral essentieel op sportgebied. Zodra ik ga schuiven en marchanderen met m’n planning, haak ik veel makkelijker af en dan is het de volgende keer echt moeilijker om weer te gaan. Dat weet ik uit ervaring en daarom staat het nu vast wanneer ik sport.

Qua eetregels is er in de loop van de jaren wel wat veranderd. Toen ik afviel was mijn basisregel: ik houd bij wat ik eet, en ik eet maximaal 1300 kcal. Inmiddels zijn het regels als:
•    ’s ochtends neem ik geen zoet ontbijt
•    ’s middags eet ik alleen een gezond tussendoortje
•    ’s avonds neem ik een of twee lekkere chocolaatjes of dropjes
•    In het weekend een bakje chips of iets anders extra
•    Op feestjes of wijn of hapjes
•    Geen taart (tenzij mijn favoriete smaak er is – Holtkamp taart of tompouces neem ik wel)
•    Uitzonderingen alleen bij achten, negens en tienen (is de hap geen 8, 9 of 10 waard dan vind ik het zonde van de calorieën)

3. Benut ‘The moment of truth’
Maar wellicht de belangrijkste tip: is de secondentip. Wel of niet afvallen of op gewicht blijven komt neer op een paar seconden per dag!. De beslissing om wel of niet te gaan rennen of wel of niet door te eten, maak je iedere keer opnieuw in luttele seconden. Dat is een belangrijk gegeven.

Het gaat zo: Je zit aan de lunch en je dikke-ik denkt: ‘zal ik toch nog een cracker nemen, het is wel heel lekker’. ‘Zou je dat wel doen?’ brengt slanke-ik ertegenin. En precies dat is het moment waarover het gaat. Als je dat moment niet bewust pakt, word slanke-ik direct overlopen door dikke-ik: ‘natuurlijk neem ik nog een cracker. Eentje kan wel. Zoveel heb ik nog niet gegeten vandaag, ik kan bovendien straks wel compenseren, ik moet ook relaxed omgaan met eten en genieten.’ En… weg is slanke ik. Weggevaagd. Het moment van de waarheid is voorbij, jij eet door.

Kies dat waar je geen zin in hebt; dan zit je op lange termijn goed.
Terug naar die ene seconde waarin slanke-ik van zich laat horen. Want in die ene seconde, kun jij je eetgedrag veranderen. Het draait juist om je keuze op dat moment. Als je langer dan 5 seconden wacht word je meestal overgenomen door dikke-ik in je brein (of blijf je twijfelen en vechten). Dikke-ik wil het gewoon graag makkelijk hebben. Die vindt alles nu lekker en houdt niet van moeilijk doen. Kortom: dikke-ik is helemaal gericht op de korte termijn.

Het probleem is: op het moment suprême is je verstandige keuze vrijwel altijd de keuze waar je géén zin in hebt. De keuze die jij op dat moment liever niet maakt. De moeilijke keuze. Maar moeilijk is iets anders dan onmogelijk. Je kunt dus wel degelijk kiezen voor je langetermijndoel. Altijd.

STOP, dit is ‘m
Als jij alert wordt op het moment van de waarheid in jezelf dan kun je wel degelijk stoppen met eten of wel gaan sporten. Laat jezelf niet meevoeren door je dikke-ik met al z’n excuses. Zeg op dat moment, in die ene split second voortaan heel hard: STOP! Pak jouw moment. Het moment waarop jij bepaalt wat je wilt met je leven, je gewicht, je eetgedrag.

Denk heel even aan een roze olifant
Een handige techniek is om dan heel even bewust aan iets totaal anders te denken. Denk bijvoorbeeld even aan de roze olifant. Kies voor jezelf een rare gedachte, beeld of symbool, dat je makkelijk oproept. Want door die roze olifant eventjes op te roepen doorbreek je bewust de gedachten die ongetwijfeld op volle snelheid aan komen stormen.

Houd het heel klein: doe 1 stapje
De laatste stap is het allerbelangrijkst: kom direct in beweging! Doe iets. Doe de allerkleinste actie die nodig is voor slank gedrag: de koelkastdeur dichtdoen, de zak drop wegleggen, het bad aanzetten, je trui uittrekken om je sportkleding aan te doen, etc. Maak het niet groot, maak het geen project, denk niet aan falen of mislukken. Blijf in dit moment van de waarheid en doe iets kleins. Ja! Dan stop je met twijfelen en motiveer je jezelf slank. Ieder keuze moment opnieuw!

Het wordt makkelijker
Het goede nieuws, hoe vaker je slank kiest: wel gaat sporten, de pan wegzet of de snoeptrommel dichtdoet. Hoe makkelijker het wordt. Want: je leert. Door het vaker te doen, ervaar je keer op keer dat het op langere termijn veel leuker is om slank te kiezen en goed voor jezelf te zorgen. Op het bewuste keuzemoment misschien even niet, maar kort erna voel je je zoveel beter over jezelf. Dat gevoel is elke moeite waard én je verliest de overtollige kilo’s voorgoed.

EN ACTIE!
Mieke

Lees ook de vorige blogs


Mieke Kosters is oprichtster van Skinnyminds. Dé aanpak waarmee je stopt met lijnen en diëten en start met blijvend afvallen door gedragsverandering.

Ben jij al op weg naar een slanke mindset? Download hier de gratis checklist.