×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Je spijsvertering: stap voor stap

Je spijsvertering: stap voor stap
12.09.2018 - Redactie

Je spijsvertering is een superslim systeem dat veel invloed heeft op hoe goed je je voelt. Hoe werkt het precies?


Wil je je spijsvertering verbeteren? Om te beginnen is het handig om te weten hoe je spijsvertering werkt.

1. Je spijsvertering begint al in je mond, dat gebeurt door de toevoeging van speeksel. Je tong duwt het voedsel naar de slokdarm.

2. Zodra je het voedsel hebt doorgeslikt, komt het in de slokdarm terecht. Het voedsel wordt langzaam in de richting van het sluitspiertje naar de maag geduwd.

3. Voedingsstoffen komen via het bloed in de lever. De lever bewerkt de voedingsstoffen en zet ze om in energie of in bouwstoffen. De lever maakt ook gal aan, om vet voedsel te kunnen verteren, en maakt giftige stoffen zoals alcohol onschadelijk.

4. De maag kneedt het voedsel en vermengt het met maagsap, dat bestaat uit zoutzuur en enzymen. Zoutzuur doodt ziekmakende bacteriën en enzymen zorgen voor de vertering. De maag geeft via een klein sluispiertje kleine beetje voedsel door aan de dunne darm.

5. De galblaas slaat tussen de maaltijden door gal op. Bij vet eten gaat de gal vanuit de galblaas naar de dunne darm om de spijsverteringsenzymen te helpen het vet te verteren.

6. In de dunne darm worden enzymen uit de alvleesklier en galblaas toegevoegd. Deze breken het voedsel af tot kleinere deeltjes: voedingsstoffen. Via de darmwand komen ze in het bloed. Voedsel dat niet kan worden. verteerd, gaat naar de dikke darm waar het wordt omgezet tot poep.

7. Eerst is het een waterdunne brij. De dikke darm haalt er vocht en zou uit, zodat er dikke poep ontstaat die naar de endeldarm kan worden gestuurd. Zodra je endeldarm vol is, wordt er een seintje naar je brein gestuurd dat je naar het toilet moet.

8. In alvleeskliersap zitten spijsverteringsenzymen die de dunne darm helpen suikers, eiwitten en vetten uit het voedsel te verteren tot kleine stofjes die de darm kan opnemen. De alvleesklier maakt ook insuline en glucagon aan. Dit zijn hormonen die je bloedsuikerspiegel in evenwicht houden.

Een ingewikkeld verhaal. Wil je weten hoe je nou precies positieve invloed op je spijsvertering kunt uitoefenen? Je leest het in het oktobernummer van Santé. Wil je Santé voortaan op de mat? Bekijk de aanbiedingen voor onze abonnementen.

Wat vind je ervan?

Reacties

Afvallen doe je samen

15.01.2019 - Joyce (rechts) bereikte haar streefgewicht met de hulp van consulent Lydia. Wil je net als Joyce je weer energieker voelen en lekker in je vel zitten? Onder begeleiding behaal je de beste afslankresultaten en blijf je beter op gewicht. Lees verder

Waarom gaat afvallen steeds moeilijker

14.01.2019 - Samen met Mieke Kosters helpen we je deze maand om je voornemen om strakker te worden waar te maken. Niet per se door gezonder te eten, maar door je gedrag te veranderen en gewoontes te creëren die je wél kunt volhouden. Lees verder

Slechte adem oplossingen

11.01.2019 - Een slechte adem kan je flink onzeker maken. Op deze manieren kom je er vanaf. Lees verder

Griep besmettelijk als je al beter bent?

10.01.2019 - Je voelt je weer een stuk beter na de griep. Betekent dat dat je je weer onder de mensen kunt begeven, of ben je nog steeds besmettelijk? Lees verder

Buiten adem

10.01.2019 - Neem je je ook iedere keer dat je hijgend een trap op loopt voor dat je echt vaker gaat sporten? Prima voornemen, maar het is helemaal niet gek dat je buiten adem raakt door traplopen. Lees verder

Koffie nachtrust leeftijd

09.01.2019 - Bij de meeste mensen heeft ’s ochtends een kop koffie (of twee) geen invloed op de nachtrust. Lees verder

Geen wilskracht om af te vallen

08.01.2019 - Samen met Mieke Kosters helpen we je deze maand om je voornemen om strakker te worden waar te maken. Niet per se door gezonder te eten, maar door je gedrag te veranderen en gewoontes te creëren die je wél kunt volhouden. Lees verder

Gezonde keuzes borrelplank

04.01.2019 - Nieuwjaarsborrels in het vooruitzicht? Geniet ervan. Wil je met het oog op je goede voornemens toch wat bewustere keuzes maken? Vervang de gefrituurde hapjes voor een van de volgende opties. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 130 |
Mis niets
Daghoroscoop
Steenbok

Je bent vandaag de boel aan het stangen. Daar zit toch niemand op te wachten.…

» Naar de daghoroscopen