×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

8 manieren om iets voor je gezondheid te doen in minder dan 10 minuten

Gezondheid verbeteren
27.04.2018 - Redactie

Gezonder leven hoeft niet altijd een uitgebreid project te zijn. Deze kleine verbeteringen kosten je nog niet eens tien minuten.


1. Douche koud (1 minuut)
Het klinkt vast bekend: regelmatig koud douchen (temperatuur 10 tot 15 graden) levert een lijst aan gezondheidsvoordelen op. Zo verbetert het je afweersysteem en de werking van organen, ademhaling en hartslag. En het stimuleert de vetverbranding: door de koude waterstraal wordt de aanmaak van bruin vet in je lichaam gestimuleerd en wordt wit vet verbrand. Bruin vet regelt je lichaamswarmte, in tegenstelling tot wit vet dat vooral als opslag van overtollige kilo’s dient. Je hoeft niet meteen de hele douchebeurt af te zien, begin met een minuutje koud afdouchen.

2. Gebruik een schone handdoek (2 minuten)
Doe je handdoek in ieder geval na drie afdroogbeurten in de wasmand, is het advies van health-professor Kelly Reynolds van de Universiteit van Arizona. Na het afdrogen belanden dode huidcellen in de vezels van je handdoek. En daar smullen bacteriën van, die op hun beurt ziektes en infecties kunnen veroorzaken. Hang handdoeken daarom uit zodat ze snel kunnen drogen, liefst in een droge, verwarmde ruimte. Doe je washandje het na één keer gebruiken in de was. Deze blijft langer nat dan een handdoek, waardoor bacteriën nog meer hun gang kunnen gaan.

3. Geef je mond een grote beurt (5 minuten)
Tanden poetsen is prima, maar een grote beurt is beter.

  • Gebruik tandenstokers, ragers of tandzijde (flosdraad).
  • Poets je tong met een speciale tongschaper, een tandenborstel of een theelepeltje. Doe dit vooral in de ochtend, omdat er dan veel bacteriën achterop je tong zitten.
  • Spoel met mondwater met bacteriedodende ingrediënten (chloorhexidine, cetylperidinium chloride en zinklactaat). Check of er geen alcohol in zit, want alcohol droogt de mond uit wat plakvorming en een sterke mondgeur veroorzaakt.

4. Vrij in de ochtend (10 minuten)
Ochtendseks is een natuurlijk antistressmiddel, zorgt voor gezondere nagels, huid en haren én is een effectiever middel tegen hoofdpijn dan aspirine. Dit dankzij het shot hormonen dat vrijkomt bij een vrijpartij, zoals oestrogeen. Andere hormonen die het je oplevert, zijn noradrenaline (kalmerend) en endorfine (pijnstillend). En last but not least: seks versterkt je immuunsysteem. Zodra de heat tussen de lakens wordt opgeschroefd, maakt je lichaam antistoffen (immunoglobuline A) aan waardoor de kans op verkoudheid en griep vermindert. ’s Avonds vrijen doet hetzelfde voor je gezondheid als ochtendseks, behalve dat de zintuigen in de vroege ochtend nog niet zo wakker zijn, waardoor ze een boost krijgen en je de sensatie intenser beleeft. Daar heb je de rest van de dag lol van, doordat je je meer verbonden voelt met je lover. Dit wordt bevestigd in een onderzoek van de Universiteit van Cincinnati. Sterker nog, de gunstige effecten zouden tot wel zeven dagen na het vrijen merkbaar zijn.

5. Lees etiketten (1 minuut per etiket)
Het vereist wat kennis (en soms een leesbril), maar dan weet je wél wat er in je boodschappenmand belandt. Te weinig tijd om elk etiket te ontcijferen? Maak dan een snelle schifting en kies voor producten die niet meer dan zeven ingrediënten bevatten. Hoe langer de ingrediëntenlijst van een product, hoe minder natuurlijk het is en vaak ook hoe minder gezond. Of bekijk het eerstgenoemde ingrediënt in de lijst, daarvan bevat het product het meest.

6. Gebruik je andere hand (3 minuten)
Tanden poetsen, de deur op slot draaien, soep oplepelen: probeer dit eens met je andere hand. Door routinematige handelingen op een andere manier te doen dan je gewend bent, zet je je brein aan het werk en maak je nieuwe hersenverbindingen aan. Als je je hersenen niet prikkelt, gaat je denkvermogen ongemerkt sneller achteruit dan je leeftijd. Maar wie zichzelf wekelijks cognitief intellectueel uitdaagt en vaste patronen doorbreekt zou dat proces vertragen.

7. Kauw vaak (35 keer) (20 seconden)
Wie snel eet, heeft meer kans op overgewicht en spijsverteringsproblemen. Door te kauwen, komt je speeksel op gang met daarin enzymen die helpen bij de vertering van met name koolhydraten. Slik je je eten te snel door, dan mis je het eerste verteringsstation en is je lichaam minder goed voorbereid op het voedsel dat in aantocht is. Hierdoor duurt de vertering langer en kost het meer energie dan wanneer je goed kauwt. Zo’n 35 keer kauwen op één hap zou leiden tot twaalf procent minder calorieopname dan wanneer je vijftien keer of minder maalt. Uit bloedonderzoek van de proefpersonen komt naar voren dat als je langzamer eet er minder van het hongerhormoon ghreline in je bloed komt. Hierdoor heb je dus sneller een verzadigd gevoel en eet je minder.

8. Luister naar muziek (4 minuten)
Volgens Brits onderzoek maakt je lichaam endorfine en dopamine aan als je naar muziek luistert. Je geheugen zou er beter van worden, doordat de klanken het gebied in de hersenen van het langetermijngeheugen (hippocampus) stimuleren. En door te luisteren naar klassieke muziek kan je ruimtelijk inzicht toenemen met maar liefst 9 IQ-punten. Ook brengt een fijn deuntje je stresslevel omlaag. Uit een ander onderzoek blijkt dat patiënten die naar muziek luisteren minder van het stresshormoon cortisol aanmaken dan patiënten die antidepressiva slikken. En wie tijdens het werk op de achtergrond muziek aan heeft staan, vergroot zijn concentratie, focus en aandacht. Het effect is groter bij instrumentale muziek, omdat songteksten kunnen afleiden van waar je mee bezig bent. Geen liefhebber van een pianosonate? Voor je gezondheid maakt het niet uit als je de muziek stom vindt, hoewel je humeur er wel minder van opfleurt natuurlijk. Dus ben je gespannen of bezorgd? Zet je favoriete playlist aan en voeg daar een beetje Mozart aan toe.

Bron: Archief | Beeld: Shuttertock

Wat vind je ervan?

Reacties

Afvallen doe je samen

Joyce (rechts) bereikte haar streefgewicht met de hulp van consulent Lydia. Wil je net als Joyce je weer energieker voelen en lekker in je vel zitten? Onder begeleiding behaal je de beste afslankresultaten en blijf je beter op gewicht. Lees verder

ADD herkennen

19.01.2019 - Veel mensen weten niet dat ze ADD hebben, omdat ze de symptomen niet herkennen. Dit zijn 5 typische eigenschappen die bij ADD horen. Lees verder

Donor worden: geven bij leven

17.01.2019 - Bij het woord ‘doneren’ denk je misschien meteen aan het Donorregister, maar je kunt ook veel voor iemand anders betekenen door tijdens je leven iets af te staan. Zelfs poep. Lees verder

Waarom gaat afvallen steeds moeilijker

14.01.2019 - Samen met Mieke Kosters helpen we je deze maand om je voornemen om strakker te worden waar te maken. Niet per se door gezonder te eten, maar door je gedrag te veranderen en gewoontes te creëren die je wél kunt volhouden. Lees verder

Slechte adem oplossingen

11.01.2019 - Een slechte adem kan je flink onzeker maken. Op deze manieren kom je er vanaf. Lees verder

Griep besmettelijk als je al beter bent?

10.01.2019 - Je voelt je weer een stuk beter na de griep. Betekent dat dat je je weer onder de mensen kunt begeven, of ben je nog steeds besmettelijk? Lees verder

Buiten adem

10.01.2019 - Neem je je ook iedere keer dat je hijgend een trap op loopt voor dat je echt vaker gaat sporten? Prima voornemen, maar het is helemaal niet gek dat je buiten adem raakt door traplopen. Lees verder

Koffie nachtrust leeftijd

09.01.2019 - Bij de meeste mensen heeft ’s ochtends een kop koffie (of twee) geen invloed op de nachtrust. Lees verder

Geen wilskracht om af te vallen

08.01.2019 - Samen met Mieke Kosters helpen we je deze maand om je voornemen om strakker te worden waar te maken. Niet per se door gezonder te eten, maar door je gedrag te veranderen en gewoontes te creëren die je wél kunt volhouden. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 130 |
Mis niets
Daghoroscoop
Steenbok

Jouw energie is vandaag prima in orde. Je kunt meer dan je ooit voor mogelijk…

» Naar de daghoroscopen