Placeholder

Alcohol en afvallen: een beruchte combinatie

Het is meestal een van de eerste adviezen die je krijgt als je begint met afvallen: stop met alcohol.

Daar zijn verschillende redenen voor.

Een alcoholisch drankje bestaat uit lege calorieën. Je lichaam haalt er geen voedingsstoffen uit. Sterker nog: je lichaam behandelt alcohol als gif. Je lever moet de alcohol afbreken en dat is de prioriteit voor je lichaam. Je metabolisme krijgt dan tijdelijk iets minder prioriteit. Alcohol helpt je niet met afvallen, maar ga in ieder geval nooit minder eten om minder calorieën binnen te krijgen.

Voor de één zal het geen probleem zijn om van de fles wijn af te blijven in het kader van je (afval)doelen. Heb je er meer moeite mee, dan kunnen onderstaande tips je misschien helpen.

  1. Maak afspraken met jezelf. Beslis van tevoren hoeveel drankjes je gaat drinken en hou je daaraan. Zo heb je de volgende dag geen spijt.
  2. Maak een aantal slimme swaps en weet wat je drinkt. Wijn bevat minder calorieën dan een mierzoete cocktail. Je kunt ervoor zorgen dat je cocktail iets minder calorieën bevat. Mix bijvoorbeeld met koolzuurhoudend water.
  3. Ontzeg jezelf niets waar je van houdt. Geniet je oprecht van een goede wijn bij het eten? Dan moet dat af en toe kunnen. Al is het maar een half glas.

Beeld: Shutterstock