×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Dossier Mexicaanse griep

Dossier Mexicaanse griep
30.07.2009 - Redactie

Hier vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen over de Mexicaanse griep.


Wat is de Mexicaanse griep?
De Mexicaanse griep is een nieuw virus dat is opgebouwd uit verschillende genen. Die genen komen van de Amerikaanse en Europese varkensgriep, de vogelgriep en de mensengriep en in een combinatie die er nooit eerder was. Het virus wordt overgedragen van mens op mens en heet officieel de A(H1N1)-griep. De naam Mexicaanse griep is gebaseerd op het feit dat dit nieuwe virus voor het eerst werd ontdekt in Mexico op 18 maart 2009.

Hoe raken mensen besmet?
Je kunt besmet worden door de minuscule speekseldruppeltjes die vrijkomen als een besmet iemand hoest of niest. Besmetting gaat rechtstreeks via de ademhaling, maar op voorwerpen kunnen de virussen ook urenlang overleven; wees dus voorzichtig met het veelvuldig aanraken van je mond, ogen of neus.

Waarom wordt verwacht dat er veel mensen ziek worden?
Iedere winter maken we wel een griepgolf mee, waar mensen ziek van worden en waar mensen met weinig weerstand aan overlijden. Zo’n seizoensgriep wordt veroorzaakt door een bestaand virus, waartegen ook al een vaccin bestaat. Eens in de tien à vijftig jaar duikt er een volledig nieuw griepvirus op, waartegen de mens nog geen bescherming heeft. Daarom worden er ook veel meer mensen ernstiger ziek van.

Hoe lang ligt er tussen besmet raken en ziek worden?
Twee tot vier dagen met een maximum van zeven dagen. Als je zelf geïnfecteerd bent, kun je anderen besmetten van één dag voor tot vijf dagen nadat jij ziekteverschijnselen hebt gekregen.

Hoe weet ik of ik Mexicaanse griep heb?
Dat is moeilijk te boordelen, omdat de verschijnselen lijken op die van een gewone griep: hoofdpijn, keelpijn, hoesten, koorts, niesen, spierpijn en vermoeidheid. Als je in een land bent geweest waar deze griep heerst, of in aanraking bent geweest met iemand die het heeft, moet je extra oplettend zijn en de huisars informeren (om te beginnen telefonisch; denk aan de besmetting via de wachtkamer!). De huisarts kan je gerichte medicijnen voorschrijven.

Wat is een grieppandemie?
Een pandemie is een epidemie op wereldwijde schaal. Voor we dit woord gebruiken, moet er aan drie voorwaarden worden voldaan: de ziekte is nieuw, de ziekte is besmettelijk en de ziekte verspreidt zich gemakkelijk onder mensen. Zo is kanker bijvoorbeeld wel een ziekte die veel doden veroorzaakt heeft maar wordt het niet als een pandemie gezien omdat het niet overgedragen kan worden.

Hoe groot is de kans dat je besmet raakt?
Eind juli 2009 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het aantal besmettingen met de Mexicaanse griep omhoog bijgesteld naar 985. Het aantal officiële doden in Mexico als gevolg van het virus bedroeg op dat moment 25. Het virus is inmiddels in twintig verschillende landen aangetroffen, waaronder Nederland.

Helpen mondkapjes?
Volgens de WHO heeft het gebruik van maskers in de openbare ruimte geen effect. Bij incorrect gebruik van de maskers is er volgens de organisatie zelfs een verhoogd risico op besmetting, bijvoorbeeld wanneer mensen met ongewassen handen hun masker op- of afzetten.

Hoe kan ik mezelf en mijn gezin beschermen?
- Was regelmatig je handen, houd je huis schoon en zorg voor een goede ventilatie.

- Zorg dat je voor minimaal drie dagen eten en drinken in huis hebt. Drie weken geniet zelfs de voorkeur.

- Als je griepsymptomen vertoont (dit zijn koorts, spierpijn, keelpijn, hoest en vermoeidheid), vermijd dan contact met anderen en raadpleeg een arts (telefonisch).

- Bij griepsymptomen werken de middelen Tamiflu en Relenza. Deze worden door de overheid verstrekt, maar je kunt dergelijke middelen nu ook nog zelf in huis halen. Tamiflu kan genomen worden om influenza te behandelen of om influenza te voorkomen. Tamiflu is verkrijgbaar als capsule en als poeder om een oplossing te maken. Er zou een voorraad beschikbaar zijn voor een op de drie Nederlanders. In principe zou dit afdoende moeten zijn. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kan dit middel nu ook alvast online bestellen. Tien tabletten Tamiflu kosten € 79,95.

Kan ik me laten vaccineren?
De overheid werkt aan een vaccinatieprogramma dat pas dit najaar in werking zal treden. Op dit moment wordt er nog gespeculeerd over wie daarbij voorrang krijgt. Volgens de laatste berichten zijn dit gezondheidswerkers en jongeren, maar dit is niet bevestigd.

Hoe gevaarlijk is het virus?
Wie besmet wordt, gaat zeker niet per definitie dood. Tot nu toe maakte het virus zelfs minder slachtoffers dan aanvankelijk werd gevreesd. De verwachting is wel dat er in de nabije toekomst (najaar) meer dodelijke slachtoffers zullen vallen. De meest pessimistische voorspellingen spreken van zeven doden per dag in ons land. Overigens eiste de Spaanse griep in 1918-1919 tussen de twintig en honderd miljoen doden.Neem voor overige vragen contact op met een huisarts of andere deskundige.

Wat vind je ervan?

Reacties

De leefstijl van Marlene Smits

20.01.2018 - Bij alles wat ze doet, volgt yogadocent Marlene Smits (42) haar intuïtie. Zonder een woord Bulgaars te spreken, werd ze hoofdredacteur van de Bulgaarse Elle, daarna richtte ze het yogakledingmerk Urban Goddess op. Lees verder

Desugar je leven

20.01.2018 - Waarom is suiker zo verslavend lekker? En is het echt zo slecht? Lees verder

7 manieren om deze week je gezondheid te verbeteren

15.01.2018 - Iedere week geven we je een aantal tips om deze week aan je gezondheid te werken. Lees de tips van deze week. Lees verder

Tips tegen een slechte adem

14.01.2018 - Een slechte adem kan je flink onzeker maken. Op deze manieren raak je er vanaf. Lees verder

10 manieren om jeuk te verzachten

13.01.2018 - Wanneer je eenmaal begint te krabben, lijkt de jeuk alleen maar erger te worden. Wat kun je dan doen om de jeuk te verzachten? Lees verder

De voordelen van pompoenpitten

13.01.2018 - Pompoenpitten zijn gezond en handige smaakmakers die zorgen voor een beetje crunch in bijvoorbeeld een salade of granola. Lees verder

Eerste hulp bij wratten

12.01.2018 - Last van wratten? Geen paniek, ze mogen dan niet zo mooi zijn, ze zijn onschuldig en meestal verdwijnen ze vanzelf. Wil je er sneller vanaf? Deze middelen helpen je een handje. Lees verder

Tandpijn? Hier kan het door komen

12.01.2018 - Heb je last van tandpijn? Eén van de volgende drie dingen zou de oorzaak kunnen zijn. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 119 |
Mis niets
Daghoroscoop
Steenbok

Jouw geduld wordt danig op de proef gesteld. De mensen om je heen nemen het…

» Naar de daghoroscopen