Placeholder

Zorgverzekering: eigen risico verhogen of niet?

Is het voordeliger om je eigen risico op je zorgverzekering te verhogen? Dat is een keuze die je alleen zelf kunt maken. We hebben een aantal feiten voor je op een rij gezet, die de beslissing misschien wat makkelijker maken.

1. Steeds meer mensen kiezen voor een verhoging van het eigen risico
In 2006 had slechts 5 procent het eigen risico verhoogd. Dat is toegenomen naar 12 procent in 2016.

2. Je krijgt korting op je maandpremie
Het voordeel van een verhoogd eigen risico is dat je korting krijgt op je maandpremie. Bij veel verzekeraars worden die kortingen in 2017 iets lager.

3. Niet iedereen is voordeliger uit met een verhoogd eigen risico
80 procent van de verzekerden met een vrijwillig eigen risico profiteert van die keuze. Ze hebben meer korting op hun premie dan dat ze extra betalen aan zorgkosten. Voor 20 procent pakt de keuze niet voordeliger uit.

4. Mannen verhogen vaker hun eigen risico
Ook jongeren, mensen met hoge inkomens en hoogopgeleiden verhogen relatief vaker hun eigen risico. En voor de hand liggend: mensen met lage zorgkosten verhogen hun eigen risico vaker

Waar moet je op letten bij je keuze voor een vrijwillige verhoging van het eigen risico?

  • Is het echt voordeliger voor je? Kijk naar je zorgverbruik, pak je rekenmachine erbij en reken uit hoeveel het je kan opleveren of kosten.
  • Stel dat je onverwacht meer gebruik maakt van de zorg dan gepland, heb je dan genoeg geld om het extra eigen risico uit eigen zak te betalen? Bij sommige verzekeraar mag je het vrijwillige eigen risico niet in termijnen betalen.
  • Maak de keuze bewust. Laat je verzekering niet automatisch doorlopen omdat het makkelijk is. Neem de tijd om er even naar te kijken en voor 2017 een overwogen keuze te maken.

Heb jij je eigen risico vrijwillig verhoogd?

Bron: Nu.nl | Beeld: Shutterstock