migraine

Hoe weet je of je migraine hebt?

1 op de 5 Nederlanders krijgt te maken met migraine. Vrouwen hebben er meer kans op dan mannen. Hoe weet je of jij last hebt van migraine?

Een migraineaanval bestaat meestal uit vier fasen. Tussen de aanvallen door voelen de meeste mensen met migraine zich goed.

1. De waarschuwingsfase

Niet iedereen heeft de waarschuwing door, maar enkele uren tot twee dagen voor het begin van je hoofdpijn geeft je lichaam al signalen af die je waarschuwen voor migraine. Je voelt je bijvoorbeeld prikkelbaar, neerslachtig of moe. Sommigen voelen zich dan weer ongewoon energiek of je kunt extra zin hebben in eten.

Lees ook:Jullie tips tegen migraine

2. De aurafase

Ongeveer eenderde van de mensen heeft last van de aurafase, dat hoeft niet bij elke aanval  zo te zijn. Het is een signaal van je hersenen dat meestal 10 tot 30 minuten aanhoudt. Je ziet blinde vlekken, fel licht, lichtflitsen of gekleurde zigzaglijnen. Meestal aan één kant. Soms zie je dubbel of wazig. Er kunnen ook tintelingen of gevoelloosheid optreden. In enkele gevallen kun je moeite hebben met spreken.

3. De hoofdpijnfase

Een aanval van migraine duurt meestal tussen één en drie dagen. Duurt een aanval korter dan vier uur of langer dan 72 uur, dan betekent dat meestal dat je geen migraine hebt. Een migraineaanval komt meestal een tot twee keer per maand voor, maar kan variëren van twee keer per week tot eens per jaar. Migrainehoofdpijn is soms hevig en komt meestal voor aan één kant van je hoofd, soms aan beide kanten. Vaak zit de pijn aan de voorkant of bij de slaap. De pijn is meestal kloppend of bonzend en wordt erger als je beweegt. Je kunt er zo misselijk van worden dat je (bijna) moet overgeven. Licht en geluid kunnen onaangenaam zijn en, waardoor je soms niet anders kunt dan je terugtrekken in een donkere en stille ruimte.

4. De herstelfase

De hoofdpijn wordt minder, maar meestal ben je niet meteen hersteld. Je kunt moe, prikkelbaar en neerslachtig zijn en moeite hebben om je te concentreren. Het kan nog een hele dag duren voor je je weer helemaal beter voelt.

Tekst: Santé, beeld Getty Images

Tip van de redactie

Riverdale klok
Klok Ad

Gerelateerde artikelen