Placeholder

Wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie?

Het verschil tussen een voedselallergie en voedselintolerantie uitgelegd.

Wist je dat… Slechts tussen de 1 en 3 procent van de mensen is echt allergisch. Voedselintoleranties komen vaker voor.

Allergie
Bij een allergie maakt je afweersysteem antistoffen aan tegen eiwitten die in voeding voorkomen. Heb je iets gegeten waar je allergisch voor bent? Dan komt je afweersysteem direct in actie. Je lichaam maakt antistoffen aan en er komt histamine vrij, dat zorgt voor een allergische reactie.  Klachten die voor kunnen komen: huiduitslag, rode ogen, een opgezette mond. Een allergische reactie kan heel heftig zijn en in sommige gevallen dodelijk als je niet direct actie onderneemt. Denk je dat je ergens allergisch voor bent? De huisarts kan een allergietest afnemen.

Voedselintolerantie
De klachten van een voedselintolerantie ontstaan meestal niet direct. Er kan een paar uur overheen gaan, maar je kunt ook pas na twee dagen last krijgen. Het is daarom lastig om te ontdekken waar je lichaam op reageert. De klachten zijn uiteenlopend en kunnen 'vaag' zijn. Niet alle problemen zou je in eerste instantie direct aan voeding linken, denk bijvoorbeeld aan huidproblemen. Klachten die kunnen voorkomen bij een intolerantie zijn onder andere diarree, verstopping, misselijkheid, vermoeidheid, huidproblemen.

Zoals eerder genoemd, is een voedselintolerantie lastig vast te stellen. Je lichaam reageert namelijk niet direct op voeding en de klachten zijn heel persoonlijk. Iemand met dezelfde klachten als jij kan intolerant zijn voor andere voeding. Ervaringen van anderen kunnen je handvaten geven, maar uiteindelijk zul je door een eigen zoektocht ontdekken waar jouw lichaam op reageert.

Beeld: Shutterstock