×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Freke: 'Je kunt zo veel doen met producten die waardeloos lijken'

Freke: 'Je kunt zo veel doen met producten die waardeloos lijken'
16.06.2016 - Redactie

Een derde van al ons voedsel belandt in de afvalbak. Jammer, vindt Freke van Nimwegen (29). Als medeoprichter van restaurant Instock, dat kookt met producten die anders zouden worden weggegooid, zet ze voedselverspilling op de kaart.


Voedselverspilling gaat jou aan het hart. Waarom?
Freke: 'De cijfers rond voedselverspilling zijn shocking: in Nederland gooien we jaarlijks voor vijf miljard euro aan eten weg. Per persoon gaat het om zo’n vijftig kilo. Als je je een beetje bewust bent van het milieu, weet je wat voor impact dat heeft. Het is namelijk niet alleen het product zelf dat je weggooit. Ook alle energie die is gestoken in de teelt, de verpakking, het transport, de koeling en de bereiding gaat verloren.'

Hoe is Instock ontstaan?
'Ik deed een management traineeship bij Ahold en was een jaar assistent supermarktmanager bij Albert Heijn. Dagelijks werd ik met voedselverspilling geconfronteerd. Aan het eind van de dag werden onverkochte producten als brood, fruit en groente afgevoerd, terwijl die nog wel eetbaar waren. Frustrerend, kon dat niet anders? Al brainstormend kwamen mijn collega’s Selma, Bart, Merel en ik op het idee van een restaurant waar deze producten worden gebruikt. Een idee dat twee kanten op werkt: we redden letterlijk kilo’s eten en tegelijkertijd maken we mensen op een positieve manier bewust van voedselverspilling. We kregen de kans om ons idee onder de vleugels van Albert Heijn uit te voeren en in juni 2014 was restaurant Instock een feit.'

Restaurant Instock, Czaar Peterstraat 21, Amsterdam

Lees het hele interview met Freke in het julinummer van Santé.

Tekst: Belinda Fallaux | Fotografie: Bart Honingh | Visagie: Linda Huiberts

Wat vind je ervan?

Reacties

8 manieren om iets voor je gezondheid te doen in minder dan 10 minuten

27.04.2018 - Gezonder leven hoeft niet altijd een uitgebreid project te zijn. Deze kleine verbeteringen kosten je nog niet eens tien minuten. Lees verder

4 tips tegen brandend maagzuur

24.04.2018 - Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht. Dit kun je ertegen doen. Lees verder

7 manieren om deze week je gezondheid te verbeteren

23.04.2018 - Iedere week geven we je een aantal tips om deze week aan je gezondheid te werken. Lees de tips van deze week. Lees verder

Waarom stinkt urine als je asperges hebt gegeten?

22.04.2018 - Heb jij er last van? Lees verder

Bultjes op je bovenarmen? Grote kans dat het keratosis pilaris is

21.04.2018 - Heb je last van rode en droge bultjes aan de achterkant van je bovenarmen? Grote kans dat het keratosis pilaris is. Lees verder

Review: Fitbit Versa

20.04.2018 - De nieuwe Fitbit is niet alleen een activity tracker, maar ook een smartwatch. Santé's Shirley heeft de afgelopen drie weken een Fitbit Versa mogen testen en deelt haar ervaring. Lees verder

7 manieren om deze week je gezondheid te verbeteren

16.04.2018 - Iedere week geven we je een aantal tips om deze week aan je gezondheid te werken. Lees de tips van deze week. Lees verder

6 oorzaken van vervellende voeten

14.04.2018 - Hangen de vellen aan je voeten? Dat kan aan één van deze oorzaken liggen. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 124 |
Mis niets
Daghoroscoop
Stier

Jij krijgt een drukke periode. Je hebt van alles te doen en je kunt niet…

» Naar de daghoroscopen