×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Freke: 'Je kunt zo veel doen met producten die waardeloos lijken'

Freke: 'Je kunt zo veel doen met producten die waardeloos lijken'
16.06.2016 - Redactie

Een derde van al ons voedsel belandt in de afvalbak. Jammer, vindt Freke van Nimwegen (29). Als medeoprichter van restaurant Instock, dat kookt met producten die anders zouden worden weggegooid, zet ze voedselverspilling op de kaart.


Voedselverspilling gaat jou aan het hart. Waarom?
Freke: 'De cijfers rond voedselverspilling zijn shocking: in Nederland gooien we jaarlijks voor vijf miljard euro aan eten weg. Per persoon gaat het om zo’n vijftig kilo. Als je je een beetje bewust bent van het milieu, weet je wat voor impact dat heeft. Het is namelijk niet alleen het product zelf dat je weggooit. Ook alle energie die is gestoken in de teelt, de verpakking, het transport, de koeling en de bereiding gaat verloren.'

Hoe is Instock ontstaan?
'Ik deed een management traineeship bij Ahold en was een jaar assistent supermarktmanager bij Albert Heijn. Dagelijks werd ik met voedselverspilling geconfronteerd. Aan het eind van de dag werden onverkochte producten als brood, fruit en groente afgevoerd, terwijl die nog wel eetbaar waren. Frustrerend, kon dat niet anders? Al brainstormend kwamen mijn collega’s Selma, Bart, Merel en ik op het idee van een restaurant waar deze producten worden gebruikt. Een idee dat twee kanten op werkt: we redden letterlijk kilo’s eten en tegelijkertijd maken we mensen op een positieve manier bewust van voedselverspilling. We kregen de kans om ons idee onder de vleugels van Albert Heijn uit te voeren en in juni 2014 was restaurant Instock een feit.'

Restaurant Instock, Czaar Peterstraat 21, Amsterdam

Lees het hele interview met Freke in het julinummer van Santé.

Tekst: Belinda Fallaux | Fotografie: Bart Honingh | Visagie: Linda Huiberts

Wat vind je ervan?

Reacties

Eenfasepil

03.11.2018 - Wil je de pil doorslikken zonder stopweek? Check dan eerst of de pil die jij slikt daarvoor geschikt is. Lees verder

Koud afdouchen

02.11.2018 - Annemiek doucht dertig dagen lang na het warm douchen zestig seconden met koud water. Merkt ze verschil aan het eind van de maand? Lees verder

Vitamine B-tekort

30.10.2018 - Vermoed je dat je een vitamine B-tekort hebt? Hier kun je op letten. Lees verder

Cafeïne in thee

29.10.2018 - We krijgen cafeïne vooral binnen door het drinken van koffie of thee. Dat er cafeïne in thee zit, is bij de meeste mensen bekend. Maar hoeveel cafeïne zit er in een kop thee? Lees verder

Oordoppen

28.10.2018 - Oordoppen zijn handig om omgevingsgeluid te dempen of om in het vliegtuig de luchtdruk te reguleren. Er zijn meer soorten oordoppen dan je denkt. Lees verder

Ontsmettingsmiddelen

28.10.2018 - Waarmee kun je een wondje het best ontsmetten? Santé zet zes ontsmettingsmiddelen voor je op een rij. Lees verder

Waarom krijg je spierpijn als je ziek bent?

26.10.2018 - Spierpijn is een van symptomen van griep, maar hoe kan het dat je spierpijn krijgt als je ziek bent? Lees verder

Verkouden en sporten

25.10.2018 - Ben je verkouden en twijfel je of het verstandig is om te gaan sporten? Er is een handig ezelsbruggetje voor. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 129 |
Mis niets
Daghoroscoop
Schorpioen

Je krijgt iets te horen over een nieuwe geneeswijze. Zorg dat je daar meer…

» Naar de daghoroscopen