×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Freke: 'Je kunt zo veel doen met producten die waardeloos lijken'

Freke: 'Je kunt zo veel doen met producten die waardeloos lijken'
16.06.2016 - Redactie

Een derde van al ons voedsel belandt in de afvalbak. Jammer, vindt Freke van Nimwegen (29). Als medeoprichter van restaurant Instock, dat kookt met producten die anders zouden worden weggegooid, zet ze voedselverspilling op de kaart.


Voedselverspilling gaat jou aan het hart. Waarom?
Freke: 'De cijfers rond voedselverspilling zijn shocking: in Nederland gooien we jaarlijks voor vijf miljard euro aan eten weg. Per persoon gaat het om zo’n vijftig kilo. Als je je een beetje bewust bent van het milieu, weet je wat voor impact dat heeft. Het is namelijk niet alleen het product zelf dat je weggooit. Ook alle energie die is gestoken in de teelt, de verpakking, het transport, de koeling en de bereiding gaat verloren.'

Hoe is Instock ontstaan?
'Ik deed een management traineeship bij Ahold en was een jaar assistent supermarktmanager bij Albert Heijn. Dagelijks werd ik met voedselverspilling geconfronteerd. Aan het eind van de dag werden onverkochte producten als brood, fruit en groente afgevoerd, terwijl die nog wel eetbaar waren. Frustrerend, kon dat niet anders? Al brainstormend kwamen mijn collega’s Selma, Bart, Merel en ik op het idee van een restaurant waar deze producten worden gebruikt. Een idee dat twee kanten op werkt: we redden letterlijk kilo’s eten en tegelijkertijd maken we mensen op een positieve manier bewust van voedselverspilling. We kregen de kans om ons idee onder de vleugels van Albert Heijn uit te voeren en in juni 2014 was restaurant Instock een feit.'

Restaurant Instock, Czaar Peterstraat 21, Amsterdam

Lees het hele interview met Freke in het julinummer van Santé.

Tekst: Belinda Fallaux | Fotografie: Bart Honingh | Visagie: Linda Huiberts

Wat vind je ervan?

Reacties

Tips tegen muggen

17.07.2018 - Word je lekgeprikt door muggen? Wij delen een aantal tips om muggen weg te houden. Lees verder

Waarom krijg ik zo snel blauwe plekken?

13.07.2018 - Soms weet je precies na welke botsing met welke tafelhoek je een blauwe plek hebt opgelopen. Andere keren lijken ze uit het niets te verschijnen. Lees verder

7 mogelijke oorzaken van rode ogen

13.07.2018 - Ben je ziek? Heb je gehuild? Heb je wel geslapen? Als je rode ogen hebt, kan dat je veel vragen opleveren. De volgende zeven dingen kunnen zorgen voor rode ogen. Lees verder

Jezelf wegen: hier moet je op letten

12.07.2018 - Wat kan er misgaan als je op de weegschaal gaat staan? Meer dan je denkt. Dit zijn 5 aandachtspuntjes. Lees verder

Waarom rekken we ons uit als we wakker worden?

08.07.2018 - Jezelf uitrekken voelt niet alleen goed, het helpt je bij het wakker worden door de volgende drie voordelen. Lees verder

6 oorzaken van vervellende voeten

07.07.2018 - Hangen de vellen aan je voeten? Dat kan aan één van deze oorzaken liggen. Lees verder

Keratosis pilaris

06.07.2018 - Heb je last van rode en droge bultjes aan de achterkant van je bovenarmen? Grote kans dat het keratosis pilaris is. Lees verder

Mond verbrand

05.07.2018 - Te gulzig geweest met die pizza? Je tong of gehemelte verbranden is pijnlijk. Vaak blijft het een paar dagen gevoelig, maar je kunt de pijn wel verzachten. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 125 |
Mis niets
Daghoroscoop
Kreeft

Vandaag ben jij in staat anderen mensen te motiveren. Mensen luisteren naar…

» Naar de daghoroscopen