Intermittent Fasten

Mirte doet al twee maanden aan Intermittent Fasting

Sportfanaat Mirte vindt Intermittent Fasting zowel idioot als interessant. Daarom werd het tijd om het zelf uit te proberen. Voor Santé schreef ze over haar ervaring met IF – Intermittent Fasting.

Mirte: ‘Een tijdje geleden schreef ik een artikel over intermittent fasting.  Simpel gezegd, intermittent fasting houdt in dat je je lichaam in vastenstaat brengt door langer dan 12 uur niet te eten. Dit zou allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld de toename van spiergroei, een hogere insuline gevoeligheid, vetverlies, een langere levensduur en het zou zelfs de kans op kanker kunnen verkleinen. Dit klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar het feit dat je 16 uur niet eet, klonk voor mij minder aanlokkelijk.

Niet oordelen voor je het zelf geprobeerd hebt

Ik ga al redelijk ver wat betreft gezondheid. Zo neem ik al elke dag een theelepel kurkuma met peper, werk ik elke dag twee eetlepels appelazijn weg en sport ik 3 à 4 keer in de week. Ik denk niet dat je aan IF moet beginnen als je nog niet gewend bent om gedisciplineerd met je gezondheid bezig te zijn.

Lees ook: 8 tips om je weerstand te verhogen

Nu is natuurlijk de grote hamvraag: heb ik het volgehouden? 

Ja! Ik ben gewoon al bijna twee maanden een fulltime IF’er. Sterker nog: iets wat mij zo extreem en heftig leek, valt me eigenlijk reuze mee. Nu zijn er natuurlijk alle gezondheidsvoordelen, maar er zijn daarnaast praktische voor- en helaas ook nadelen.

De praktische nadelen van intermittent fasting

  • Rommelende maag
    Mijn maag maakt ’s ochtends soms geluiden die je bij een 2 meter grote Grizzly beer verwacht. Klanken waar ik tijdens de stille momenten op m’n werk nauwelijks over heen kan hoesten. Redelijk gênant.    
  • Slechte adem
    Je ruikt ’s ochtends  alsof ’s nachts een roedel ratten in je mond bivakkeert. Van lang niet eten ga je gewoon uit je mond stinken. Je bedgenoot zal waarschijnlijk niet heel blij zijn met IF. De rest van de wereld merkt er niets van zodra je je tanden hebt gepoetst, mondwater hebt gebruikt en kauwgum hebt genomen. 
  • Genoeg eten
    Intermittent Fasting zorgt (bij mij) voor minder honger. Dikke prima natuurlijk, maar ik moet wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Voor iemand die voorheen van maaltijd naar maaltijd leefde, is dit erg vreemd om te zeggen maar ik vergeet soms te eten.  Ik moet dus bewust eetmomenten inlassen om ervoor te zorgen dat ik alle nodige voedingsstoffen binnenkrijg. 
  • Sociale strubbelingen
    ‘Ach één stukje taart, je kan het hebben’ of ‘Doe niet zo ongezellig’ .  Tja, in je vastentijd mag je niet meer dan 60 calorieën binnen krijgen. Dat betekent dus geen biertje in de kroeg, geen stukje taart op een verjaardag of een cappuccino na je ‘eating window’. En ja, dat is soms wel jammer.

Gelukkig zijn er meer voordelen

  • ’s Ochtends meer tijd
    Mijn bed en ik hebben sinds IF een kwartiertje meer quality time. 
  • Alles smaakt beter
    Dat ‘honger maakt rauwe bonen zoet’ verhaal is vast bedacht door een IF’er. Na 16 uur lang niet gegeten te hebben, smaakt alles zoveel beter! 
  • Bewuster
    Nadat je lichaam 16 uur lang niet gegeten heeft, wil je het niet meteen volstouwen met vettige meuk. Dat voelt gewoon niet goed. Bovendien heb je maar een bepaalde tijd om te eten, dus wordt je kieskeuriger over wat je wil eten. 
  • Blije tandarts
    Mijn tandarts is ook helemaal pro IF. Je verkort de tijd waarin je suiker eet,  waardoor je tanden het minder zwaar te verduren hebben. 
  • Minder maagklachten
    Ook mijn maag is er blij mee. Ik had vooral ’s nachts last van maagzuur en dat is sinds IF stukken minder geworden. 
  • Energie
    De eerste ochtenden, waarin ik verwachtte een slapende zombie te zijn, veranderde ik in een soort super geconcentreerde oermens met ADHD. Mijn taken op m’n werk jaagde ik er in een moordtempo doorheen en ik ging geen confrontatie uit de weg.  Die ontembare energie ging na een weekje over, maar ik merk wel dat ik meer energie heb dan toen ik nog geen IF deed. 
  • Meer spiergroei
    Helaas ben ik vergeten mijn vet- en spierpercentage te meten, dus ik heb het niet zwart op wit maar ik heb zeker het idee dat ik meer spierdefinitie heb gekregen.

Kortom, Intermittent Fasting bevalt me eigenlijk erg goed.  Ik voel me er goed bij, ik merk resultaat en voor mij wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Dus voor nu blijf ik het gewoon nog doen. Ben jij ook een ‘healthfreak’ die wel eens wat nieuws wil proberen, dan kan ik je dit zeker aanraden.’

Tekst Mirte Rye/Santé Magazine, beeld GettyImages

fasting
Bestel hier

Lees ook…

Mirte over intermittent fasting

Waarom het soms zo moeilijk is om op gewicht te blijven

Detoxen in Algarve

Deze bamboe weegschaal wil je toch?

weegschaal
Bestel hier

Tip van de redactie

Garmin Vivoactive smartwatch
Garmin Vivo Ad
Shop