Moedervlekken controleren

5 tips om je moedervlekken te controleren

Het is belangrijk om je moedervlekken in de gaten te houden. Hoe eerder je een afwijking zien, hoe groter de kans is je er op tijd bij bent!

Naar verwachting krijgt één op de vijf Nederlanders huidkanker. 90 procent van de melanomen zijn te behandelen als ze vroeg ontdekt worden. Het is daarom belangrijk dat je je moedervlekken goed in de gaten houdt. Zo doe je dat:

1. Controleer je huid regelmatig

Zorg dat je weet hoe je huid en (moeder)vlekken eruit zien. Inspecteer niet alleen de goed zichtbare plekken, maar bekijk ook je hoofdhuid en vraag iemand anders om je rug te bekijken. Vergeet je handpalmen en voetzolen niet te bekijken en sla de intieme delen niet over.

Lees ook:Fabels over veilig zonnen

2. Ezelsbruggetje voor moedervlekken checken

Je kunt als ezelsbruggetje de ABCDE-regel gebruiken. Dit zijn de zaken waar je op moet letten:

Asymmetric
Is het vlekje asymmetrisch?

Border
Heeft de moedervlek een grillige rand?

Colour
Heeft het vlekje verschillende kleuren? Ook een afwijkende kleur zoals zwart, blauw of grijs kan reden zijn om het vlekje te laten controleren.

Diameter
Is de diameter groter dan zes millimeter?

Evolution
Is het vlekje veranderd? Let onder andere op of de moedervlek van grootte of vorm verandert. Bloed, korstjes en pijn zijn reden om een afspraak te maken met je arts.

3. Maak foto’s

Door regelmatig foto’s te maken, kun je bijhouden of je moedervlekken veranderen. Tegenwoordig is er bijna overal een app voor, ook om je moedervlekken te controleren. Met SkinVision kun je foto’s maken, analyseren en je huid in de gaten houden.

4. Maak bij twijfel een afspraak met je huisarts

Het is verstandig om je huid regelmatig te laten checken. Twijfel je over een moedervlek of vlekje op je huid, maak dan een afspraak bij je huisarts, zo blijf je   niet in twijfel zitten.

5. Zon veilig

De zon is een grote boosdoener. Dat betekent niet dat je de zon volledig moet vermijden, maar smeer je wel om de twee uur in met een hoge factor (ook als het niet zo zonnig lijkt) en blijf bij felle zon, vooral tussen 12.00 en 15.00, in de schaduw.

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen