Placeholder

Wat je moet weten over schimmelnagels

Een schimmelnagel ziet er niet zo mooi uit in open schoenen. Wat kun je ertegen doen en is het gevaarlijk?

Hoe herken je een schimmelnagel
Merk je dat je teennagel wat dikker wordt? En krijg je er niet veel later scheurtjes in of krijgt de nagel een wittere kleur? Dat kan best weleens een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd, zijn. De oorzaak hiervan is een schimmelinfectie. Iedereen heeft schimmels op de huid en rond de nagels. Meestal zorgen die niet voor een infectie, maar soms weet de schimmel in je nagel te dringen.

De ontwikkeling van een schimmelnagel
De infectie begint meestal aan de rand van je nagel, die dan verkleurt. Vaak gaat het om een teennagel, maar ook je vingernagels kunnen worden geïnfecteerd. De nagel wordt poreus en laat soms gedeeltelijk los.

Is een schimmelnagel gevaarlijk?
Een schimmelnagel is in vrijwel alle gevallen onschuldig. De schimmelnagel groeit vanzelf uit en leidt zelden tot gezondheidsklachten.

Hoe behandel je een schimmelnagel?
Je kunt de schimmelnagel gewoon laten groeien zodat de schimmel vanzelf verdwijnt. Soms is het probleem hardnekkiger. In dat geval is een schimmelnagel lastig te behandelen. Bereik je wel resultaat, dan kan de schimmelnagel weer terugkomen. Crèmes en zalven met antischimmelmiddelen helpen wel om de infectie in de huid te bestrijden, maar dringen niet in de nagel door.

Wat kun je verder doen?

  • Je kunt de nagel als deze hinderlijk opbolt eventueel met een vijl of puimsteen bijwerken. Draag sokken van wol of katoen.
  • Houd je voeten schoon en droog.
  • Heb je regelmatig last van de schimmelnagel, dan kan de huisarts tabletten voorschrijven die de kans op een infectie verminderen. Deze helpen bij ongeveer drie op de vier mensen. Je moet de tabletten meestal drie maanden gebruiken en ze hebben veel bijwerkingen. Daarna duurt het nog een paar maanden voordat de kalknagel is uitgegroeid en vervangen wordt door een gezonde nagel.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock