×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Mirte over Intermittent fasting

Mirte: Intermittent fasting
18.04.2016 - Redactie

Tekstschrijfster en sportfanaat Mirte neemt ons vandaag mee in de wondere wereld van intermittent fasting. Iets dat ze zowel idioot als interessant vindt.


Dit artikel is een bijdrage van Mirte Rey.

Mirte: 'Toen ik klein was, werd er op gehamerd dat je ’s ochtends moet ontbijten. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Degenen die niet ontbeten, waren een beetje de paria’s van de groep en hadden op z’n minst niet echt verstandige ouders.

Volgens mij is er in al die jaren eigenlijk niets veranderd aan deze denkwijze. Op het nieuws zie ik onze Willem en Maxima eens per jaar een boterhammetje met hagelslag naar binnen werken op een basisschool in Schubbekutteveen. Zitten ze daar ‘het goede voorbeeld’ te geven op die te kleine kinderstoeltjes.

Nu was ik zelf eigenlijk ook altijd van mening dat ontbijten belangrijk was. Na acht uur slaap, kan je lichaam wel iets gebruiken, toch? Je metabolisme moet weer op gang komen, je hebt energie nodig om de dag te beginnen. Ik was (en ben?) van mening dat ik ‘s ochtends zonder m’n havermoutpap een soort slapende zombie ben. Slapend én zombie? Ja zo erg is het dan.

Wat is intermittent fasting?
Op de site van Laska las ik een artikel over intermittent fasting. Intermittent wat? Intermittent fasting houdt in dat je je lichaam in een vastenstaat brengt. Je eet dan in ieder geval meer dan 12 uur niets. Zo eet je bijvoorbeeld om 19.00 je avondeten, om dan pas weer de volgende dag om 12.00 aan de lunch te zitten. Dan heb je dus een vastentijd van 17 uur en een eettijd (ook wel ‘feeding window’ genoemd) van 7 uur. Maar waarom zou je dat in godsnaam doen? Ten eerste, kijk eens naar het lichaam van Laska. Ten tweede, er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan intermittent fasting toegewezen.

De voordelen van intermittent fasting
Wanneer je ‘normaal’ eet, is je lichaam eigenlijk altijd bezig met het verteren en verwerken van voedsel. Wanneer je je  lichaam in vastenstaat brengt, raakt je lichaam in een soort overlevingsstand. Om ervoor te zorgen dat je deze ‘verhongering’  overleeft, gaat je lichaam meer energie steken in het investeren en onderhouden van de cellen.

In het boek De voedselzandloper bespreekt de auteur Kris Verburgh calorierestrictie en vasten:
"Wetenschappelijk gezien is er maar een methode die het verouderingsproces aanzienlijk kan afremmen en die heeft te maken met onze voeding. Deze interventie heet calorierestrictie. Calorierestrictie bestaat eruit dat iemand ongeveer een vierde minder eet dan hij normaal nodig heeft.

Calorierestrictie werd ontdekt door Clive McCay, een biochemicus en onderzoeker aan de Cornel University. Hij wilde weten wat er zou gebeuren als je ratten gedurende een groot deel van hun leven weinig voedsel geeft. Hij verwachtte dat zijn ratten vroeger zouden sterven omdat ze nooit voldoende te eten krijgen, maar het omgekeerde was juist waar. De levensduur van de ratten steeg en deze toename van de levensduur was evenredig met de mate van calorierestrictie. Bij fikse calorierestrictie, waarbij de ratten minder dan de helft te eten kregen dan ze normaal gesproken nodig hebben, steeg de levensduur van 1000 dagen naar 1800 dagen, wat overeenkomt met een levensduur voor mensen van 150 jaar."

Gelukkig zijn wij geen ratten, maar er is ook onderzoek gedaan bij een meer verwante diersoort: de resusaap. "Gedurende twintig jaar aten deze resusapen 30 procent minder dan ‘normaal’. Na twintig jaar was al 37 procent van de niet-calorierestrictieapen gestorven, terwijl slechts 13 procent van de  callorierestrictieapen gestoven was. De sterfte bij de resusapen die aan calorierestrictie deden was 3 keer lager. De apen onder calorierestrictie hadden bovendien veel minder last van ouderdomsverschijnselen zoals verlies van spiermassa, kanker, hart-en vaatziekten en het inkrimpen van hersenvolume."

Niet alleen dieren hebben baat bij voedselonthouding. Het schijnt dat personen die vasten er vaak jong uitzien voor hun leeftijd en vaak gezondere lichaamsparameters hebben vergeleken met personen die niet aan calorierestrictie doen. Zo hebben zij bijvoorbeeld een lagere bloeddruk en een betere glucose- en insulinehuishouding.

Het verschil tussen calorierestrictie en vasten
Calorierestrictie en vasten hoeven niet per se hetzelfde te zijn. Bij vasten kies je ervoor om je lichaam in de ‘overlevingsstand’ te krijgen door een bepaalde tijd helemaal niet te eten. Bij calorierestrictie wil je hetzelfde, alleen eet je dan wel continu  maar minder calorieën dan je nodig hebt.  Het komt er beide op neer dat je je lichaam ‘uithongert’.

Uithongeren?
Nu klinkt ‘uithongeren’ mij niet heel vrolijk in de oren. Ik houd van eten, van gezond maar ook zeker van ongezond eten. Nu heeft mijn google-research mij geleerd dat dit prima samen kan gaan met intermittent fasting.  Kijk, dat klinkt mij een stuk beter in de oren. Er zijn Intermittent Fasting’ers (bij dezen is dat een woord) die zeggen dat zolang je je aan de vastentijd houdt, het niet zoveel uitmaakt wat je tijdens je ‘window’ eet. Ik denk niet dat het gezond is om je in 7 uur vol te stouwen met hamburgers, chips en snoep, maar dat is het zonder aan intermittent fasting te doen ook niet. Maar je hoeft ook niet per se op chiazaad en geitenyoghurt te leven om de gezondheidsvoordelen te ervaren.  

Je kunt alleen oordelen als je het zelf probeert
Ondanks dat ik er wat sceptisch tegenover sta, ben ik ook wel erg nieuwsgierig geworden. Ik train al geruime tijd vrij intensief, waarmee ik best wat voortgang heb geboekt. Helaas kom je toch een keer op een punt dat je progressie niet meer zo hard gaat. Dan wordt het misschien tijd voor wat nieuws.

Ik heb besloten om Intermittent Fasting een kans te geven. Ik zeg niet dat ik het weken ga doen. Misschien houd ik het maar een dag vol en eet ik daarna de hele koelkast leeg.  Maar wie weet wat voor dingen het me brengt en ben ik straks een overtuigd Intermittend Fasting’er.

Ik houd jullie op de hoogte.

Mirte Rey
Health freak, sportfanaat maar ook chocoholic en groot Netflix verbruiker. Daarnaast is ‘taal zeg maar echt mijn ding’ en schrijf ik over van alles en nog wat op m’n site www.typischmirte.nl.'

Bron Quote: Verburgh, Kris (2012) - De voedselzandloper. Amsterdam: Bert Bakker

Wat vind je ervan?

Reacties

Eenfasepil

03.11.2018 - Wil je de pil doorslikken zonder stopweek? Check dan eerst of de pil die jij slikt daarvoor geschikt is. Lees verder

Koud afdouchen

02.11.2018 - Annemiek doucht dertig dagen lang na het warm douchen zestig seconden met koud water. Merkt ze verschil aan het eind van de maand? Lees verder

Vitamine B-tekort

30.10.2018 - Vermoed je dat je een vitamine B-tekort hebt? Hier kun je op letten. Lees verder

Cafeïne in thee

29.10.2018 - We krijgen cafeïne vooral binnen door het drinken van koffie of thee. Dat er cafeïne in thee zit, is bij de meeste mensen bekend. Maar hoeveel cafeïne zit er in een kop thee? Lees verder

Oordoppen

28.10.2018 - Oordoppen zijn handig om omgevingsgeluid te dempen of om in het vliegtuig de luchtdruk te reguleren. Er zijn meer soorten oordoppen dan je denkt. Lees verder

Ontsmettingsmiddelen

28.10.2018 - Waarmee kun je een wondje het best ontsmetten? Santé zet zes ontsmettingsmiddelen voor je op een rij. Lees verder

Waarom krijg je spierpijn als je ziek bent?

26.10.2018 - Spierpijn is een van symptomen van griep, maar hoe kan het dat je spierpijn krijgt als je ziek bent? Lees verder

Verkouden en sporten

25.10.2018 - Ben je verkouden en twijfel je of het verstandig is om te gaan sporten? Er is een handig ezelsbruggetje voor. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 129 |
Mis niets
Daghoroscoop
Schorpioen

Je krijgt iets te horen over een nieuwe geneeswijze. Zorg dat je daar meer…

» Naar de daghoroscopen