Placeholder

Tip van Marianne Timmer: Zoet ontbijt

Santé is medesubsponsor van Team Continu: het schaatsteam onder leiding van Marianne Timmer. Marianne deelt iedere dag een tip om fit te blijven met Santé.

Marianne: 'Gezond eten is gezond kiezen en regelmaat in je voeding brengen. Dat betekent drie maaltijden en twee tot drie tussendoortjes per dag.

Aan de basis ligt een goed ontbijt, want: goed ontbeten is goedgemutst en geconcentreerd. Een gezond ontbijt is rijk aan meervoudige koolhydraten – onze gezonde energieleveranciers – en arm aan vet. Het brengt tevens voedingsvezels, vitamines en mineralen aan. Deze combinatie maakt dat we opgewekt en geconcentreerd de ochtend doorkomen. Wie ’s ochtends kiest voor een broodmaaltijd, bij voorkeur met bruin- volkoren- of meergranenbrood, kan hier gemakkelijk aan voldoen. Met daarnaast een beker melk of een ander melkproduct zoals yoghurt en wat fruit is het ontbijt compleet. Het broodbeleg kan variëren van hartig tot zoet. Geef de voorkeur aan mager broodbeleg, zoals magere kaas of magere vleeswaren. Zoet en vetarm beleg zoals jam en (appel)stroop is te verkiezen boven zoet beleg dat rijk is aan vetten, zoals hagelslag.

Wie het ‘druk, druk, druk’ heeft, wordt sneller verleid door allerhande alternatieve ontbijtproducten zoals ontbijtrepen en ontbijtkoekjes. Soms handig maar meestal gaat het ten koste van variatie, regelmaat en gezelligheid. Sommige ontbijtrepen schieten door hun samenstelling beduidend te kort als ontbijt. Zij scoren beter als tussendoortje. Minpunt van veel snelle ontbijtproducten en gezoete ontbijtwaren is ook de zoete smaak, waar veel kinderen dol op zijn, maar die beter wat kan worden ontwend om een verdere verzoeting van de maatschappij tegen te gaan.'

Tip gemist? Lees alle tips van Marianne Timmer terug.

Bron: Leef je fit – Marianne Timmer