Placeholder

Tip van Marianne Timmer: Wees matig met vetten

Santé is medesubsponsor van Team Continu: het schaatsteam onder leiding van Marianne Timmer. Marianne deelt iedere dag een tip om fit te blijven met Santé.

Marianne: 'Iedereen heeft een minimale hoeveelheid vet per dag nodig, maar te veel vet leidt tot overgewicht en is dus niet goed voor de gezondheid. Gebruik vooral onverzadigde vetten, bijvoorbeeld olijfolie in plaats van boter. Vetten zorgen voor de energie die ons lichaam nodig heeft, voor opname van vet oplosbare vitamines, voor de isolatie van ons lichaam en voor bescherming van kwetsbare organen. Daarnaast heeft het lichaam vetten nodig voor de opbouw van lichaamscellen.

Verzadigde vetten
Verzadigde vetten leveren vooral de brandstof voor ons lichaam. Ze komen in de eerste plaats uit dierlijke producten maar kunnen ook uit plantaardige producten komen. Verzadigde vetten laten het cholesterolgehalte in het bloed stijgen met het risico op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten zijn dus nodig maar te veel ervan is niet goed. Voorbeelden: boter, vaste bak- en braadvetten, gewone harde margarines, sommige plantaardige margarines, hard frituurvet, vet vlees en vette vleeswaren, volvette kaas, volle melk en volle melkproducten, koffiemelk en –poeder, imitatieslagroom, snacks, gebak en koek en chocolade.

Onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten zijn een bron van vitamine A, D en E en zorgen voor de opbouw van ons zenuwstelsel, onze hersenen, hormonen en de celmembranen. Ze komen meestal uit plantaardige producten en ze zijn bij kamertemperatuur veelal vloeibaar. Onverzadigde vetten zorgen er juist voor dat het cholesterolgehalte in je bloed daalt. Voorbeelden: alle soorten olie, dieetmargarine, halvarine, vloeibaar bak-, braad- en vloeibaar frituurvet; saladedressing op basis van olie; vette vis; noten zoals walnoten; pinda’s, hazelnoten; pindakaas en andere notenpasta’s.

Het is belangrijk dat je dagelijks zowel verzadigde als onverzadigde vetten binnen krijgt.

Wist je dat..

  • Vette vis goed is voor hart, bloedvaten én hersenen. Viseters hebben minder kans op een beroerte, dementie en de ziekte van Alzheimer.
  • In Nederland eten we ruim 35 kilo snacks per jaar. Frituren kun je het beste doen in arachideolie. Deze olie verbrandt minder snel bij hogere temperatuur en is dus gezonder. Een keer frietjes eten kan geen kwaad, zeker niet als je er voldoende sla bij eet.
  • Er zijn twee soorten olijfolie: voor hete bereidingen en voor bijvoorbeeld salades (Extra Vierge). Let daarop als je olijfolie gebruikt.'

Bron: Leef je fit – Marianne Timmer