Placeholder

Wat te doen bij koorts?

Met koorts kun je je behoorlijk belabberd voelen en als je kindje koorts heeft, is dat soms schrikken. Wat moet je wel en niet doen en wanneer ga je met koorts naar de dokter? Wij zetten het op een rij.

Wat is koorts?
Koorts is een verhoging van je lichaamstemperatuur. Bij de meeste mensen is hun lichaamstemperatuur tussen de 36,5 en 37,5 graden. Als je koorts hebt, kan dat behoorlijk oplopen.

Wat is het nut van koorts?
Koorts heeft wel degelijk nut, vaak ontstaat koorts door een infectie. Door een hogere lichaamstemperatuur kunnen de bacteriën die de infectie veroorzaken zich minder makkelijk vermenigvuldigen. Het is dus een verdedigingsmechanisme van je lichaam om een infectie te stoppen.

Waar kan ik het best de temperatuur opnemen?
De beste manier om de temperatuur te meten is rectaal.

Wat kan ik tegen koorts doen?
Je kunt gerust onder een deken gaan liggen. Zorg dat je genoeg drinkt, koorts droogt namelijk uit. Let bij kinderen goed op uitdrogingsverschijnselen.

Moet ik me bij koorts direct zorgen maken?
Hoe je je voelt, zegt meer over je gezondheid dan hoe hoog je koorts is. Er is niet meteen een reden om bezorgd te zijn als je naast de koorts weinig of geen andere klachten hebt.

Wanneer moet ik met koorts naar de dokter?
Houdt de koorts lang aan, ben je naar een tropische bestemming geweest, ben je gevallen, voel je je afwezig, heb je andere klachten naast koorts of is de koorts boven de 40 graden? Dat zijn redenen om je huisarts te raadplegen.

Bij baby's en kinderen
Bij baby's kun je beter de huisarts al raadplegen vanaf 38 graden koorts en wanneer er andere symptomen zijn. Bij iets ouders kinderen zijn dit tekenen om de huisarts te raadplegen: monotoon huilen, huiduitslag, moeilijk ademen, afwezig zijn, huiduitslag, braken en diarree.

Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

Beeld: Shutterstock