Placeholder

Hoe kom je gezond de feestdagen door?

De feestdagen staan voor de deur. Dat betekent veel borrels, brunches, hapjes en kerstdiners. Wil jij gezond blijven leven? BeBio geeft tips.

Dit is een gastblog van Willemijn en Liselotte van BeBio.nl.

Zorg in ieder geval voor 3 maaltijden per dag
Denk niet dat je juist nu beter je ontbijt of lunch kunt overslaan! Sla geen maaltijden over. Door goed te eten, voorkom je dat je verleidingen niet kunt weerstaan. Kies niet voor de oliebol die bij de receptie staat, maar voor een gezonde lunch op werk en zorg dat je noten in je tas hebt. Op deze manier heb je geen onverwachtse trek tussendoor en kun je ongezonde lekkernijen beter weerstaan.

Probeer ook eens gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen en ga zelf de keuken in
Denk tijdens deze maand eens aan gezonde vervangers en probeer zoveel mogelijk zelf te bakken. Door het zelf te maken weet je in ieder geval wat erin zit en kun je suikervervangers gebruiken zoals dadels, bananen of kokosbloesemsuiker. Dan nog krijg je suiker binnen, maar wel minder suikers en natuurlijke suikers. Mandarijntjes doen het altijd goed met kruidnagels erin. Het staat ook nog eens leuk op tafel!

Probeer genoeg te slapen
Wanneer je voldoende slaapt, maak je minder van het hongerhormoon ghreline aan. Met genoeg slaap, is het iets makkelijker om gezonde keuzes te maken.

Blijf tijdens de feestdagen bewegen
Het is van belang om te blijven bewegen tijdens deze dagen. Sta eens wat eerder op dan de rest en ga een blokje om of ren door het park. Een wandeling met de familie is natuurlijk altijd een goed idee.

Ga voor balans
Kerst staat bij veel families onder andere voor gezelligheid en lekker eten. Je mag best wat minder streng zijn voor jezelf, maar zoek wel een balans en zorg ervoor dat niet alles wat je eet ongezond is. Wij houden meestal aan: voor 80 procent gezond eten en de rest mag ongezond zijn. Tijdens de feestdagen kan je dat natuurlijk wat ruimer nemen.

Ga niet ineens diëten na de feestdagen
Wij zijn geen voorstander van diëten en zeker niet gelijk na de feestdagen. Je hebt misschien het idee dat je nu echt moet vasten na alles wat je gegeten hebt, maar juist dan is vasten niet goed. Je lichaam komt in een overlevingsmodus door het vasten, waardoor je net zo hard weer aankomt. Ga gewoon net wat meer sporten en pak je oude rituelen en gezonde gewoontes weer op.

Vooral genieten!
Dit is het allerbelangrijkste. Geniet van de feestdagen en zorg voor een beetje balans. Fijne feestdagen!

Misschien ken je Willemijn en Liselotte ook van de Healthbox. De Healthbox is een box vol healthy producten, die je jezelf of een ander cadeau kunt doen. Kijk voor meer informatie op de website.

Beeld: Shutterstock