Placeholder

Hoe kom ik gezond de feestmaand door?

De temperatuur bevindt zich steeds vaker onder nul en op de radio hoor je alweer de eerste kerstnummers voorbijkomen: de feestdagen naderen in een razendsnel tempo. Waar de één met volle teugen geniet van de gezelligheid en het samenzijn met familie en vrienden, maakt de ander zich vooral zorgen over de verleidingen. De hapjes. De drankjes. De zoetigheden. Hoe kom je zo gezond mogelijk deze feestmaand door?

Dit artikel is een bijdrage van Anita van JasperAlblas.nl. Lees ook haar vorige artikel: Voedingstips voor tijdens je menstruatie.

 

1. Stel een duidelijk doel
Wanneer je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven, ook tijdens de feestdagen, is het belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Wat is jouw ideale gewicht? Stel je voor dat het je gelukt is om voor die cruciale feestdagen op dat gewicht te komen, hoe zie je er dan uit? Hoe voel je je? Wat doet het met je? Stel jezelf bijvoorbeeld voor dat je je familie kunt laten zien met kerst dat je je doelen behaald hebt, of dat je eindelijk dat prachtige jurkje aankunt met Oud & Nieuw. Hoe helderder je dit namelijk kunt visualiseren en hoe duidelijker je doel is, hoe makkelijker het is om hier ook echt voor te gaan (en je eraan te houden).

2. Maak van natuurlijk eten je levensstijl
Belangrijker dan afvallen is dat ideale gewicht ook leren behouden. Dit kan door jezelf een gezonde levensstijl aan te meten. Dus niet alleen de komende weken letten op wat je eet met gezonde dingen op het menu, maar hier een ware levensstijl van maken. Tegenwoordig vind je namelijk in elke supermarkt een overvloed aan snelle koolhydraten, oftewel bewerkte voedingsmiddelen. Denk aan koekjes, pasta, noedels, brood, frisdrank, snoep, chips en ga zo maar door. Eet in plaats daarvan natuurlijke producten, oftewel langzame koolhydraten, zoals zoete aardappel, quinoa, haver, boekweit en groenten. Ook gezonde vetten en eiwitten zijn belangrijk: noten, pitten, zaden, vis, (biologisch) vlees en avocado. Keuze en variatie genoeg!

3. Drink elke dag een groene smoothie
Vind je het moeilijk om de juiste hoeveelheid gezonde voeding binnen te krijgen? Wanneer je een groene smoothie drinkt, zorg je er op een simpele manier voor dat je in een handomdraai alle nodige vitamines en mineralen tot je kunt nemen. Bovendien versnelt het drinken van een groene smoothie ook het afvalproces. Want niet alleen zitten deze heerlijke en supergezonde drankjes vol vitaminen en mineralen, ook bevatten ze langzame koolhydraten die je lang een verzadigd gevoel geven en gezonde eiwitten en vetten die je vetverbranding stimuleren.

4. Bewegen, bewegen, bewegen
Een open deur, maar het kan geen kwaad om het nog eens extra te benadrukken: blijf vooral altijd bewegen. Op wat voor manier dan ook. Je hoeft niet meteen een fanatieke hardloper of gespierde fitnessfanaat te worden. Neem bijvoorbeeld vaker de trap, ga met de fiets naar je werk of de supermarkt en loop in de pauze of ’s avonds na het eten een blokje om. Houd je stappen bij met een stappenteller, zodat je concreter kunt zien of je al voldoende bewogen hebt. Ben je wel een fanatieke sporter? Onthoud dan dat korte, intensieve trainingen het meest effectief zijn.

5. Eet bewust
Veel mensen hebben het druk of zijn met te veel dingen tegelijk bezig, waardoor alles op de automatische piloot gebeurt. Ook eten is hier vaak de dupe van: we eten onbewust. We eten snel even iets onderweg, of terwijl we achter de laptop zitten of gedachteloos met onze smartphone bezig zijn. Wat we verder precies naar binnen werken en hoeveel, daar letten we niet echt op. Bewust eten is echt bewust zijn van wat er op je bord ligt, hoe het smaakt, wat je lekker vindt en of je vol zit. Bovendien eten veel mensen vaak heel snel, terwijl goed kauwen veel makkelijker is wanneer je bewust bent van wat je eet. Neem de tijd, ga er echt voor zitten en vooral: geniet!

Meer tips over afvallen en gezonde voeding vind je op de website van Jasper Alblas >>

Tekst: Anita Mulderij | Beeld: Shutterstock