Placeholder

Eczeem als het kouder wordt

‘Als het kouder wordt, krijg ik altijd last van rode bultjes in mijn elleboog. Is dit eczeem en wat doe ik ertegen?’

Drogist Linda geeft advies:

De kans is inderdaad groot dat het eczeem is. Wanneer het buiten kouder wordt en de verwarming weer aan gaat, heeft dit vaak tot gevolg dat onze huid droog aanvoelt. Een droge huid is gevoelig voor beschadiging. Ook allergieën voor bijvoorbeeld nikkel of bepaalde cosmetica kunnen leiden tot eczeem. Het gevolg is dat de huid gaat jeuken, wat weer leidt tot krabben. Een duidelijke oorzaak voor eczeem is moeilijk aan te wijzen, maar erfelijke aanleg speelt zeker een rol.

Goede huidverzorging
Maar wat kun je doen om te voorkomen dat je eczeem krijgt? Allereerst is het belangrijk om goed voor je huid te zorgen. Douche niet te heet en te lang en gebruik een mild doucheproduct voor een droge, gevoelige huid. Na het douchen kun je je huid het beste droog deppen in plaats van hard te wrijven. Als finishing touch is het verstandig om de huid te hydrateren met een verzorgende bodymilk of bodybutter. Deze zorgen er niet alleen voor dat de huid zacht aanvoelt, maar ook dat de huid minder gevoelig is voor schadelijke invloeden van buitenaf. Bovendien is het echt een verwenmomentje voor jezelf.

Tips ter voorkoming van eczeem
Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om je vochtgehalte op peil te houden. Een andere tip is om de centrale verwarming niet te hoog te zetten en luchtbevochtigers aan de verwarming te hangen. Ook het dragen van luchtige, katoenen kleding helpt om eczeem te voorkomen. Warmte kan er namelijk voor zorgen dat eczeem de kop opsteekt.

Eczeem kan echter ook veroorzaakt worden door stress en depressie en dan is het zaak om iets aan de oorzaak te doen.  Mocht de drogist tijdens het adviesgesprek reden zien om aan te nemen dat het eczeem een diepere oorzaak heeft, dan zal hij of zij niet aarzelen om de klant door te verwijzen naar de huisarts.

Eczeem behandelen
Het behandelen van eczeem is niet gemakkelijk. Als het gaat om kleine plekjes die incidenteel optreden kun je daarvoor prima terecht bij de drogist. Een oud en vertrouwd hulpmiddel bij beginnend eczeem is zinkzalf. Zinkzalf bevat zinkoxide wat een samentrekkend en indrogend effect op de huid heeft. Het wordt daarom meestal ook toegepast bij nattend eczeem. Bovendien kan het jeukstillend en verkoelend werken, afhankelijk van de toedieningsvorm die je kiest. Om een goed resultaat te bereiken is het belangrijk dat de zinkzalf minimaal twee keer per dag gedurende enkele dagen wordt aangebracht. Het kan eventueel afgedekt worden met een verband of een gaasje.

Behalve zinkzalf bestaan er ook crèmes en zalven die puur gebruikt worden om de huid soepel en vettig te houden, waardoor deze beter beschermd is tegen eczeem. Een voorbeeld hiervan is cetomacrogolcreme of lanettecreme. Voor de zeer droge huid heb je cetomacrogolzalf of lanettezalf.

Wanneer het eczeem ernstiger is, is het verstandig om langs te gaan bij de huisarts. De huisarts zal dan waarschijnlijk een hormoonzalf, zogenaamde corticosteroïden, voorschrijven. Corticosteroïden werken ontstekingsremmend maar kennen veel nadelen, zoals het dunner worden van de huid bij chronisch gebruik. Kortom, voorkomen is beter dan genezen. Zorg goed voor je huid, het is het belangrijkste orgaan dat je hebt.



Wie is Linda?

Linda is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.

Beeld: Shutterstock