Placeholder

Wat kun je doen tegen reisziekte?

Hoe kan je een reis zo aangenaam mogelijk laten verlopen voor kinderen met reisziekte?

Wat is de oorzaak van reisziekte?
Reisziekte is de benaming voor wagenziekte, luchtziekte en zeeziekte ineen. Reisziekte wordt veroorzaakt doordat je ogen iets anders zien dan wat je lichaam ervaart. De evenwichtsorganen, die normaal gesproken seintjes aan de hersenen en spieren geven om je evenwicht te bewaren, raken hierdoor in de war. Het gevolg is dat je misselijk kunt worden. Andere klachten die op kunnen treden bij reisziekte zijn gapen, zweten, een lusteloos gevoel, hoofdpijn en duizeligheid. Bij kinderen lijkt de aandoening vaker voor te komen dan bij volwassenen, waarschijnlijk komt dat doordat bij kinderen het evenwichtsorgaan nog niet volledig ontwikkeld is. Bovendien zitten zij vaak achterin de auto, ze zien daardoor de horizon niet, waardoor reisziekte sneller toeslaat.

Hoe kun je reisziekte voorkomen?
Om reisziekte te voorkomen helpt het om vlak voor een autorit iets te eten zoals yoghurt, boterhammen of fruit. Niet te veel, het is beter om vaker kleinere porties te eten. Ook is het zinvol om het autoraampje een stukje open te draaien voor frisse lucht. Als bestuurder kun je rekening houden met iemand die reisziekte heeft door niet teveel te remmen en niet te hard op te trekken. Probeer daarnaast afleiding te zoeken door bijvoorbeeld een spelletje te doen. Voor je het weet is het dan tijd voor pauze. Het is aan te raden om ongeveer om de 2 uur te stoppen. Loop in de pauze even heen en weer of trap een balletje.

De belangrijkste tip: kijk naar buiten
Laat je kind niet op de tablet, spelcomputer of telefoon spelen, want het staren naar het apparaat kan hem of haar misselijk maken. Het is beter om naar buiten te kijken en je blik op de horizon te richten. Op die manier heb je een vast focuspunt wat je evenwichtsorgaan niet in de war stuurt. Zorg ervoor dat je kind goed naar buiten kan kijken tijdens de autorit. Gebruik eventueel een zitverhoger en blindeer zijn raampje niet met handdoeken of zonneschermen.

Welke geneesmiddelen tegen reisziekte zijn er?
Er zijn verschillende zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar die helpen om de symptomen van reisziekte te verminderen. De meeste middelen bevatten cinnarizine of meclozine, die duizeligheid en misselijkheid verminderen. Voor kinderen geldt een lagere dosering dan voor volwassenen. Laat je hierover goed voorlichten. De tabletjes kunnen gebroken worden zodat kinderen gemakkelijk de juiste dosering krijgen toegediend. Neem de tabletten op tijd in. Cinnarizine is behalve een reisziektemiddel ook een antihistaminicum en kan gebruikt worden bij vormen van allergie zoals bijvoorbeeld netelroos of plaatselijke jeuk. Een handig middel voor in de reisapotheek dus.

Beeld: Shutterstock